Разцепление в сирийската опозиция доведе до нова опозиционна група

Водещи фигури от Сирийския национален съвет (СНС) се отцепиха от главната опозиционна група в Сирия и създадоха отделна организация, съобщи Ройтерс.


Това е най-сериозното разцепление сред противниците на режима на президента Башар Асад от началото на въстанието през март.

Двайсетина светски и ислямистки членове на СНС обявиха, че създават Сирийска патриотична група (СПГ). Новата организация е оглавявана от юриста Хайтам ал Малех, отдавнашен противник на  династичното управление на семейство Асад. Към нея са се присъединили и някои "неоислямисти", смятани за относително по-либерални от Мюсюлманските братя.

"Сирия преживява дълги и трудни месеци, откакто беше създаден Сирийският национален съвет, който не постига задоволителни резултати", заявиха от СПГ.

"Досегашният начин на действие е безполезен. Ние решихме да създадем група за патриотично действие, за да подкрепим националните усилия за сваляне на режима с всички налични средства за съпротива, включително подкрепа за Свободната сирийска армия", каза групата.

Изявлението беше направено в Тунис, където членове на СНС, включително отцепници от формацията, участваха в конференцията "Приятелите на Сирия" миналата седмица.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?