Разтурен е още един импровизиран лагер на мигранти в Париж

Разтурен е още един импровизиран лагер на мигранти в Париж

Тази сутрин бе разтурен лагер с повече от хиляда мигранти, живеещи при в нехигиенични условия в северен квартал на Париж - 26-ата по рода си акция във френската столица през последната година, предаде Франс прес в петък.

Между 1200 и 1400 души - предимно мъже от Еритрея, Сомалия и Афганистан - бяха забелязани през последните дни в импровизираното градче под естакада на надземен участък от линия на метрото, недалеч от сграда, където се приемат молби за убежище.

Пиер Анри - ръководител на сдружението "Франция - земя на убежище", обработващо молбите по споразумение с властите - изтъкна, че липсват средства, за да бъдат приети всички мигранти. "Във всички главни градове на регионите трябва да има центрове, които да приемат и ориентират мигрантите, и хората вече да не ги тегли към Париж и Кале", каза той.

Според Дидие Льоши, шеф на френската служба по миграция и интеграция, в разтурения днес лагер има и "хора, които могат да поискат убежище, но не го правят, тъй като Франция за тях е само спирка"; също и такива, "които са получили бежански статут, но не успяват да намерят работа и са останали без подслон".

Стотици палатки и дюшеци изпълниха постепенно мястото; наоколо изникнаха купчини от отпадъци и се образуваха локви от урина, разказва АФП историята на импровизирания лагер.

 

През уикенда там избухнаха сблъсъци между мигранти, което наложи намесата на полицията и специалните части. Днес се предвижда автобуси да откарат евакуираните обитатели на градчето в центрове за настаняване край Париж и в провинцията, където са подсигурени 1500 места.

Над 20 000 места за настаняване на мигранти са осигурени във Франция през последните две години, но и тези възможности са недостатъчни, отбелязва Френската координационна мрежа по правото на убежище, която обединява сдружения за подпомагане на мигрантите.

Споделяне

Още от Европа