Разузнавач №1 не иска да е подчинен на Соломон Паси

Шефът на разузнаването ген. Кирчо Киров предпочита Националната разузнавателна служба да остане подчинена на президента, а не да премине към Министерство на външните работи, както предлага депутатът от НДСВ Наско Рафайлов.

Пред Дарик радио ген. Киров направи уговорка, че не желае да коментира идеята за преместване, но посочи, че в световната практика има само едно изключение за мястото на специалните служби в държавното управление - във Великобритания, където разузнаването е подчинено на външното министерство.

Според Кирчо Киров, съдържателно нещата у нас са радикално по-различни, ако трябва се търси някакво сътрудничество между НРС и МВнР. Връзка би могла да се търси дотолкова, доколкото ние подпомагаме МВнР с информация. В България има друга специфика, има други традиции и друго устройство и аз не мисля, че това е нещо, което би могло да предизвика сътресения или проблеми в дейността на спецслужбите, каза Киров.

Ген. Киров заяви още, че в проектозакона за специалните служби статутът на НРС не е променен и се предвижда тя да остане на подчинение на президента.

В петък, ден след като Рафайлов изненадващо обяви идеята за прехвърляне на НРС към Външно, и министърът на външните работи Соломон Паси даде да се разбере, че не желае да му "зачислят" разузнаването.

Вицепремиерът Пламен Панайотов, който наблюдава силовите ведомства и службите, заяви неотдавна, че няма да има промяна на подчинеността на службите пир изготвянето на новото законодателство в сектора за сигурност. Самият президент Георги Първанов многократно се изказва в полза на сегашния модел, при който НРС и НСО му се водят подчинени, Национална служба "Сигурност" е в МВР, а военното разузнаване и контраразузнаване - в Министерство на отбраната.

Революционната идея на Наско Рафайлов от комисията за контрол над спецслужбите - за прехвърляне на НРС към Външно, експерти коментираха като опит да се осуети изработването най-после на нови закони за службите, които да гарантират по-ефективен граждански - парламентарен и съдебен контрол над тях. Нещо, което управляващото мнозинство не направи през първите три години от мандата си.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?