Разузнавачът, събрал досието "Тръмп", се страхува от руснаците и се укрива

<i> Сградата на базираната в Лондон частна разузнавателна компания Орбис бизнес интелиджънс (Orbis Business Intelligence).</i>

Бившият британски разузнавач, изготвил досието с компроматни твърдения за избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп, се укрива, тъй като се страхува за живота си, съобщават британски медии.

52-годишният Кристофър Стийл през 90-те години е работил за британската служба за външно разузнаване МИ-6, а сега е шеф на базираната в Лондон частна разузнавателна компания Орбис бизнес интелиджънс (Orbis Business Intelligence).

Той бе осветен от американски медии като източник на документа от 35 страници с компрометираща информация за Тръмп, която има за цел да покаже, че избраният за президент на САЩ е уязвим на шантаж от руските служби за сигурност.

Кристофър Стийл живеел в предградие на Лондон, но когато разбрал, че самоличността му ще бъде разкрита, оставил котката си на съсед и напуснал дома си.

Според "Дейли телеграф" той се е страхувал от ответна реакция на руснаците. Изданието съобщи, че той от месеци е давал информация на журналисти за досието на Тръмп.

Кореспондентът на Би Би Си във Вашингтон заяви от своя страна, че е видял документа още през октомври, както и че му казали, че Стийл се страхува за живота си, защото е разгласил, че Русия може да е изиграла роля в избирането на Тръмп.

Според източници на Ройтерс Стийл години наред е работил за Ми 6 в Москва и Париж, както и в централата на външното министерство в Лондон.

След като напуснал службата, той предоставил на ФБР информация за корупцията във ФИФА.

По време на предизборната кампания в САЩ бил нает от базирана във Вашингтон американска фирма за политически анализи да разследва Тръмп от името на републиканци, които са се противопоставяли на кандидатурата му за президент. Той останал и след като Тръмп спечели номинацията за президент на републиканците, а събраната от него информация е стигнала до хора от Демократическата партия и медиите.

В крайна сметка той започва да работи с ФБР по въпроса, но останал разочарован от бавния напредък и прекратил контактите си със службата. Материалът след това се разпространявал в политически и медийни кръгове и така си пробил път в публичното пространство.

Бизнес партньорът на Стийл Кристофър Бъроус нито потвърди, нито отрече компанията им да е автор на документа.

Орбис бизнес интелиджънс е основана през 2009 г. и се рекламира като "водещ консултант в областта на събирането на корпоративна информация" с "глобална мрежа" от контакти.

"Ние предоставяме стратегически съвети, изпълняваме операции за събиране на информация и провеждаме сложни, често трансгранични разследвания", е посочено на сайта на компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?