Разузнавачите в САЩ няма да бъдат наказвани при разкриване на нарушения на службите

Конгресът на САЩ прие закон, забраняващ да бъдат наказвани служители от разузнаванията, направили в тези ведомства или пред Конгреса разкрития за нарушения или незаконни действия. Привърженици на Едуард Сноудън приветстваха тази реформа, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.


Камарата на представителите прие окончателно годишния закон, с който одобрява в пакет дейността на правителственото разузнаване за бюджетната 2015 г., започваща на 1 октомври.
Част от текстовете забраняват да бъдат наказвани, уволняваниили понижавани в длъжност служители, докладвали на директора или на генералния инспектор на съответната агенция (ЦРУ, АНС и т. н.), на директора на националното разузнаване или на депутати от ресорната комисия за нарушения на федералните закони, злоупотреби със средства и всякакви дейности, опасни за обществото.

 

"Чудесно решение, за да бъдат отново гарантирани сигурни алтернативи на незаконните изтичания", коментира пред АФП Том Дивайн от обществено сдружение в защита на Едуард Сноудън, работил за Агенцията за национална сигурност на САЩ и направил през 2013 г. разкрития за щатските програми за електронен шпионаж.

 

Новите норми обаче не закрилят външни доставчици на услуги като Сноудън за разлика от правилата, действали от 2007 до 2012 г., отбелязва Дивайн.

 

Мнозина парламентаристи в САЩ критикуват Сноудън за това, че е обвинил АНС пред журналисти, а не чрез официалните правителствени канали. Самият той твърди, че неведнъж е сезирал началството си, но без резултат.

Споделяне

Още от Свят