Разузнаването на САЩ знаело, че военият психиатър опитва да се свърже с Ал Каида

Американските разузнавателни служби са били информирани, че военен психиатър се е опитал да влезе в контакт с лица, свързани с Ал Каида и са предали сведенията на федералните власти преди кървавата драма във Форт Хууд, съобщи Ройтерс. Не е ясно обаче какво са направили федералните служби за опазване на реда с разузнавателната информация. 

Тринайсет души загинаха, а трийсет бяха ранени в четвъртък, когато военният психиатър майор Нидал Малик Хасан откри огън във военната база "Форт Хууд" в Тексас. Хасан, който е роден в САЩ син на емигранти, е споделял, че е бил тормозен от войници, защото изповядвал исляма. Той таял гняв и заради войните в Ирак
и Афганистан. Според директора на отдела за извънредни ситуации във "Форт Хууд" преди да открие огън, Хасан извикал "Аллаху акбар" (Аллах е най-великият). 

Разузнавателните служби прехванали електронна комуникация между Хасан и антиамерикански настроени ислямисти, започнала още миналата година, и ги предали на федералните власти, включително на Федералното бюро за разследвания (ФБР).

Източниците на Ройтерс, които пожелаха анонимност заради деликатността на темата, не разкриват с кого е общувал Хасан, но отбелязват, че става дума за ислямисти, свързани и симпатизиращи на Ал Каида. 

"Ню Йорк таймс" съобщава, че разузнавателните агенции са засекли контакти между стрелеца и духовник в Йемен, известен с пламенните си антиамерикански проповеди. 

Министерството на правосъдието, армията и ФБР все още не са коментирали твърденията, че са разполагали с разузнавателни сведения за Хасан преди стрелбата. 

Споделяне

Още от Свят