По ръба на закона

Разузнаването продължава да разиграва Комисията по досиетата

НРС и "Военна информация" отказват вече години да предадат всичките си архиви

Сн. БГНЕС

Военното и цивилното разузнаване продължават да отказват да предадат целите си архиви на Комисията по досиетата, съобщи председателят ѝ Евтим Костадинов.

Основният проблем е с документите на служба "Военна информация", от която Комисията очаква около 30 000 архивни единици. Служебният военен министър Велизар Шаламанов е разпоредил документите да бъдат предадени, но службата не е стигнала отново до съгласие с комисията, съобщиха за Меdiapool от министерството.

"Говорихме с Шаламанов, но службата отново отказва да предостави документите с аргумента, че в тях има и имена на чужди граждани. Ние обаче не може да приемем това обяснения, тъй не отговаря на закона... Очевидно изчакват и новото правителство, за да видят какво ще стане", обясни Костадинов.

Според неофициална информация Шаламанов имаше намерение да предложи смяна на шефа на службата Веселин Иванов, но рокадата срещна остра съпротива, включително и от вероятния нов премиер Бойко Борисов.

Въпреки ясната оценка и на сегашното политическо ръководство, службата твърди на сайта си, че вече е изпълнила Закона за досиетата. Според съобщението това е станало още в края на 2013 година.

Аналогичен проблем съществува и по отношение на цивилното разузнаване – Националната разузнавателна служба (НРС).

Президентът Росен Плевнелиев лично се ангажира службата, която е под негова "шапка", да изпълни закона, но Евтим Костадинов обясни, че това не е станало. Проблемът се отнася до далеч по-малък обем материали - още архивни единици за т.нар. фонд "нелегалите".

"Не става въпрос за много архивни единици, но този фонд е значителен като съдържание. Не искат да го предават", коментира Костадинов пред Меdiapool.

Двете служби все още не са изпълнили и задълженията си по чл. 3 т. 16 от закона, според който трябва да предоставят списъци за проверка с имената на директорите, заместник-директорите, директорите на дирекции, началниците на отдели и началниците на сектори в тях.

Традиционният мотив на службите да не предоставят всички документи е запазването и сигурността на агентурата им.

Така обаче излиза, че въпреки декларираната публично политическа воля да бъде изпълнен Законът за досиетата, професионалното ръководство на службите намира начин да се движи извън него. Комисията води кореспонденция с двете служби още от 2009 година, но досега няма резултат.

Те са единствените, които все още не са предали всичките изисквани от закона документи на Комисията по досиетата, след като Министерството на правосъдието наскоро най-накрая предаде досиетата на агентурата в затворите.

Споделяне

Още по темата

Още от България