Разузнаването си свършило работата по газовата криза

Разузнаването си свършило работата по газовата криза

Разузнаването си свърши работата при газовата криза, заяви шефът на Националната разузнавателна служба ген.-майор Кирчо Киров в четвъртък и така кратко отговори на критиките, че службите не са информирали своевременно за опасността от спиране на доставките на руския газ за България през Украйна.

Парламентарната опозиция поиска наскоро службите да бъдат проверени дали са имали предварително информация, че се очаква спиране на доставките на синьо гориво, но предложението им не бе прието от управляващите.

Ген. Киров отказа да отговори конкретно на въпроса дали разузнаването е подало информация на правителството преди 6 януари, когато бе спрян руският газ.

"Не мисля, че е моя работа да коментирам политически оценки и изказвания. Мога да кажа единствено, че ние сме си свършили нашата работа", посочи Киров и лаконично добави, че НРС е "информационна служба и предоставя информация".

В четвъртък Киров бе изслушан от парламентарната комисия по отбрана, където запозна депутатите с дейността на службата.

Ген. Киров отбеляза, че в проекта за нов Закона за отбраната почти изцяло са прехвърлели разпоредбите, касаещи НРС и НСО, от действащия и в момента.

Шефът на НРС посочи, че законодателната регламентация "като състояние към момента нас ни удовлетворява", но добави, че "един специален закон за НРС и НСО би било нещо по-добре".

Той припомни, че за последните 20 години са подготвени повече от пет варианта на отделен закон за двете служби, като самият той е изготвил два варианта.

"Всяка структура има положителни резултати, слабости, проблеми. Това е нормално за всяка служба", отчете дейността на НРС ген. Кирчо Киров.

Споделяне

Още от България