Разузнавателен скандал между Сърбия и Македония

Белград изтегли всичките си дипломати от Скопие с неясни мотиви

Ивица Дачич
Дипломатически скандал с намесата на специалните служби избухна между Сърбия и Македония в понеделник. След месеци обтегнати отношения Белград изненадващо привика служители на посолството си в Скопие на спешни консултации в Сърбия.
 
След часове липса на каквато и да е информация сръбският президент Александър Вучич заяви, че Белград е установил и доказал, че Македония е извършвала разузнавателни действия срещу сръбски институции, но не даде повече подробности.
 
"Нашите компетентни органи установиха и ни дадоха доказателства за разузнавателни действия срещу институциите на Сърбия”, каза държавният глава пред репортери.
 
Той все пак добави, че за момента Белград ще продължи да развива приятелски отношения с Македония.
 
"В седем до десет дни нещата ще бъдат изяснени”, каза Вучич.
 
По-рано сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че връщането на дипломатическия персонал от Скопие "не е маловажен въпрос“.
 
Пред журналисти тя добави, че решението ѝ за посолството в македонската столица е взето след консултации с президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич.
 
Скопие няма информация за казуса 
 
Посолството е празно, а охраната на сградата е засилена, съобщиха македонските телевизии.
 
Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски заяви за Нова ТВ, че "след получената информация, че посолството на Сърбия се оттегля на консултации в Белград, по искане на посолството МВР взима мерки за засилена охрана на техните обекти".
 
В македонското външно министерство казват, че са получили нота за оттеглянето на посолството, но нямат информации за причината.
 
Сръбският посланик Душанка Дивяк Томич заяви за агенция Бета, че засега не може да коментира ситуацията и обяви, че сръбското външно министерство ще излезе по-късно днес с повече информация. Тя изпратила SMS до сръбски журналисти, в който пише, че "не може да коментира случая и им препоръчва през днешния ден да се обадят в министерството на външните работи в Белград", съобщи БГНЕС.
 
Според сръбската държавна агенция "днес външният министър Ивица Дачич ще съобщи причините за заминаването на дипломатите от Скопие".
 
Телевизия Телма съобщава, че сръбското посолство, позовавайки се на Женевската конвенция, поискало от македонските власти да засилят охраната в целия обект на дипломатическото представителство в Скопие.
 
Силно напрежение между двете страни 
 
Между двете страни се стигна до силно напрежение, след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април.
 
Веднага след това Горан Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в парламента Живайлевич си направи селфи.
 
Миналият месец Ивица Дачич определи като "грешка признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на властите в Белград". Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина.
 
В началото на юни бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски. 
 
От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Русия искала да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имали за цел тотално подчинение на Република Македония.
 
В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в Република Македония и по-специално на скандалния дипломат Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят