Разузнавателната система Ешелон следи и личната кореспонденция

Великобритания ще бъде предупредена, че нарушава Европейската конвенция за човешките права чрез употребата на глобалната разузнавателна мрежа Ешелон.

В доклад на специално създаден комитет на Европейския парламент се препоръчва всички e-mails и факсове да се кодират, защото липсата на такъв код е като изпращане на пощенско писмо без плик. Този доклад е резултат от разследване, проведено почти цяла година.

Тази разузнавателна мрежа, използвана от американски и британски служби има капацитет за пълно наблюдаване на e-mails, телефонни разговори и факсове по цял свят.

Като използва тази система Великобритания, която е член на ЕС потъпква личните права на гражданите, които са защитени с член 8 от Европейската конвенция за човешките права.

Американската страна беше обвинена, че ползва тази система, за да краде търговски тайни от американски компании. Но докладът не успява да докаже тези обвинения.

Но мрежата със сигурност съществува, въпреки американските отрицания и неговата първостепенна цел е именно проникване в индивидуалните и търговски връзки, а не военно разузнаване.

Някои от държавите членки на ЕС искат Великобритания да направи подробен доклад за реалните възможности на тази система и доколко тя е използвана, за да се шпионират европейските граждани и компании.

Системата Ешелон е разработена от САЩ в сътрудничество с Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Тя може да проникна във всякакви електронни и сателитни комуникационни системи.

Докладът на ЕП ще бъде приключен през юни или юли 2001 г.

Споделяне

Още от Свят