Развален телефон София-Брюксел около нови компенсации за ІІІ и ІV блок

Развален телефон София-Брюксел около нови компенсации за ІІІ и ІV блок

Часове, след като премиерът Сергей Станишев обяви в петък, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е подкрепил декларацията му за допълнителни компенсации за предсрочното спиране на говорителят на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй, говорителят на комисията Марк Грей се оказа на коренно различно мнение и каза, че не може да потвърди тази информация.

“Председателят каза, че ще разгледаме предложението на българския премиер", каза Грей, като припомни, че това е решение на страните членки, а не на Брюксел. Той допълни още, че отпуснатите пари с договора за присъединяване на България към ЕС сума от 550 млн. евро до края на 2009 г. за затварянето на реакторите са "значителна сума".

Според правителствената информационна служба обаче късно в четвъртък председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу официално е подкрепил от името на ЕК декларацията на премиера Сергей Станишев, направена пред Европейския съвет в Брюксел, за допълнителни компенсации. До този момент по договора бяха предвидени компенсации само до 2009 г.

Малко по-късно във видеоконферентна връзка от Брюксел Станишев не отговори конкретно на журналистически въпрос във връзка с изявлението на говорителя Марк Грей. Той каза обаче, че за да се получат реално компенсации, е необходимо не само решение на ЕК, но и такова на следващо ниво, в това число на Европейския парламент. Министър-председателят коментира още, че размерът на допълнителното обезщетение е въпрос на сложни преговори и не се ангажира с очаквана сума.

"Тази позиция на председателя е много окуражаваща. Трябва да се разбере обаче и европейското мислене и европейския начин на действие. Когато една страна има справедлива кауза и реални аргументи, много трудно могат да бъдат отхвърлени в ЕС. Всяко различно действие би било много несправедливо, и България би имала основание да е много недоволна и да изрази това. Нашите аргументи са за еднакво третиране. Искаме да бъдем третирани като всички други страни членки", добави премиерът. Той припомни, че Словакия за същия ангажимент за затваряне на нейната атомна централа получава по-големи компенсации за периода до 2013 г.

Все пак има настроения, че ЕК ще отговори позитивно на българското искане, макар че размерът на сумата вероятно ще е по-малък от този, за който настоява София.

Така се очакваше да бъде затворен безрезултатният досега разговор за повторното отваряне на двата реактора – нещо, на което ЕК неотклонно възразява, но въпросът не спира да се повдига от президента Георги Първанов, БСП и други самообявили се за "патриотични" организации.

По-рано т.г. с гласовете на БСП, ДПС и "Напред" парламентът прокара решение да се иска повторен пуск на реакторите като компенсация от ЕС на щетите, които България търпи от едностранно спрените руски газови доставки през януари. НДСВ, което участва в правителството, се обяви против.

Станишев обясни в петък, че въпросите за компенсациите и за рестартирането на трети блок на АЕЦ не бива да се смесват. Той припомни обаче, че страната ни разполага с ядрено гориво, което ще позволи експлоатацията на трети блок, при евентуален негов рестарт за пет месеца. От тази гледна точка не би трябвало да имаме прекалени очаквания от икономически и финансов ефект дори и да се стигне до пускане на блоковете, снижи очакванията си премиерът.

Само ден по-рано зам.-председателят на групата на ЕНП-ЕД в Европейския парламент Струан Стевенсон заяви, че страната ни трябва да се възползва от изборната година за Европа и да постигне рестарта на двата реактора на АЕЦ "Козлодуй”. В петък Станишев коментира, че тази позиция е добра и изгодна за България. "Ако това е официална позиция на ЕНП, би улеснило подобен процес", добави премиерът.

До този момент по предприсъединителния договор на България с ЕС бяха предвидени компенсации за спрените блокове на "Козлодуй" в размер на около 550 млн. евро, чието изплащане приключва в края на 2009 г. Тези средства все още не са усвоени, остава малка сума, предвидена за енергийна ефективност и възобновяеми източници.

Ако допълнителни компенсации бъдат одобрени, те ще са за периода 2010 – 2013 г.

Претенциите на България са, че от затварянето на двата стари реактора ВВЕР-440 икономиката е загубила милиарди евро, а другият аргумент е енергийният недостиг на Балканите.

Станишев обясни, че България работи по този въпрос още от 16 декември 2005 г.. При разглеждането на бюджета на ЕС за периода 2007-2013 г., премиерът декларира, че получаването на компенсации само до 2009 г. не отговаря на европейските принципи за солидарност и равно третиране, и че ще настоява при прилагането на бюджета тази ситуация да се промени.

Споделяне

Още от България