Разваленият договор за софийската смет в Пловдив отива на съд

Разваленият договор за софийската смет в Пловдив отива на съд

Решението на Общинския съвет в Пловдив за разваляне на договора за депониране на 200 000 т софийски боклук на сметището в Цалапица ще бъде протестирано от областния управител Тодор Петков пред Окръжния Административен съд Пловдив. Той няма да върне за преразглеждане решението на общинарите от миналата седмица, което превръща столичния кмет Бойко Борисов в политически заложник на боклука, защото няма доверие на градските съветници, предаде Дарик Радио.

Според Петков разтрогването на договора за прием на софийската смет е неаргументирано и незаконосъобразно.

Като мотив за спиране на контракта общинарите посочиха, че правителството не си изпълнява ангажиментите за инвестиции в инфраструктурата, което бе условието за приема на софийските бали с боклук. Областният управител обаче посочи, че правителството изпълнява своите ангажименти за финансирането на завода за преработка на твърди битови отпадъци край Шишманци, както и за изграждането на инфраструктурата. Приключват обществени поръчки за пътища в Пловдивско, започна изграждането на канализация в града, посочи Петков.  Освен това Столична община си плаща редовно таксите за депонирането, допълни той. Като друг аргумент срещу общинското решение областният управител посочи и факта, че в дневния ред на общинския съвет от миналата сряда не е включено предложение за прекратяване на договора. То дойде в хода на дебата, замислен като предупредителна акция срещу Бойко Борисов.  Освен това не е разгледано изпълнението на предишното решение за депониране, а и има клаузи по договора за уреждането на спорните въпроси, посочи Петков.

Съставът на този Общински съвет се е изчерпал и не считам, че ако върна решението за преразглеждане, неговият състав ще вземе правилното решение, допълни областният управител..

Някои хора показват яки мишци и извличат политически дивиденти, коментира Петков, според когото обаче разваления договор със Столична община може да доведе до неустойки, които ще бъдат плащани от пловдивчани.

Според контракта за сметта, за депониране остават около 60 хил. т, които ще бъдат извозени до Цалапица в продължение на месец – месец и половина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?