Развалините на комбината "Кремиковци" станаха развъдник на бездомни кучета

За две години броят им в София е намалял с над 2600, за сметка на бездомните котки

Развалините на комбината "Кремиковци" станаха развъдник на бездомни кучета

За две години броят на бездомните кучета в София е намалял с над 2600 и към момента по улиците на столицата се разхождат 6635 четириноги. Центърът е останал почти без кучата за сметка на растящия брой котки. Увеличават се обаче четриногите в крайните квартали, като най-проблемни са ромските и някогашната гордост на социализма – запустелият металургичен комбинат "Кремиковци". Това показва преброяването на бездомните кучета, направено от фондация "Четири лапи" по поръчка на Столична община.

Така столичният кмет Йорданка Фандъкова е на път да изпълни поетия ангажимент за намаляване наполовина броя на бездомните кучета до началото на 2014 г., и оставането на едва 500 кучета през 2016 г. Обещанията Фандъкова даде след трагичния инцидент с проф. Ботьо Тачков, който беше нахапан до смърт от безпризорни четириноги през март 2012 г.

Добрите резултати се дължат на постоянните и целенасочени усилия във вярната посока направени от Столична община през последните години, похвали ги д-р Марина Иванова, ръководител на проекти "Грижа за бездомни животни" към "Четири лапи".

Това са високото ниво на кастрирани кучета – средно около 5000 годишно, кампании за безплатна кастрация на домашни животни, увеличаване броя на осиновените кучета и откриване на нови места в приютите, каза Явор Гечев, ръководител на отдел "Комуникации" за България на фондация "Четири лапи".

По думите му "в никакъв случай не може да се говори за свръхпопулация от безстопанствени кучета", защото на 200 столичани се по едно едно бездомно четириного. Свръхпопулация има при съотношение 1 към 10.

Миграция от центъра към крайните квартали

Бездомните кучета почти отсъстват от широкия център на столицата, където техният брой е намалял чувствително с до 70% спрямо предишното преброяване от 2011 г., но се е повишил в крайните квартали. Това отчете Манол Нейков, изпълнителен директор на общинското предприятие "Екоравновесие".

В район "Оборище" са останали едва 20 кучета, в район "Изгрев" – 28, в район "Средец" – 48, в район "Красно село" – 69 и във район "Възраждане" – 87, показват данните от преброяването.

Това обаче става за сметка на увеличаване на популацията на бездомните котки, което е видимо в центъра на столицата, отбеляза Явор Гечев.

Като развъдници на нови кучета се очертават периферните райони, където прииждат глутници от съседни общини, които не взимат мерки, посочи Гечев.

Най-проблемни се очертават ромските квартали и останките на социалистическата гордост – металургичният комбинат "Кремиковци", където има нарастване на броя на бездомните четириноги спрямо предишното преброяване.

В район "Кремиковци" броят на уличните кучета е нараснал близо два пъти от 388 на 703, сочат данните от преброяването. Основната причина се дължи на изоставения комбинат, който е станал развъдник на бездомни кучета, каза Нейков. По думите му тъй като предприятието е частна собственост екоинспекторите не могат да влязат в него и да кастрират кучетата там.

Подобна е картината в ромските махали. От всичките преброени 567 бездомни кучета в район "Красна полята" 400 се намират в кв."Факултета" и Виетнамските общежития. В район "Люлин" пък от 531 преброени кучета около 400 са в кв. "Филиповци", каза Нейков.

Центърът на елитния район "Лозенец" е без бездомни кучета, които са се изместили към периферията на района в новите квартали в близост до околовръстното шосе, каза Явор Гечев.

В следващите три-четири месеца усилията на Столична община ще бъдат насочени към кучетата в ромските квартали, като целта ни е да постигнем 100% кастрация на животните, каза зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. За целта ще бъде проведена просветителска кампания сред ромите от пасторите на църковните настоятелства. Те ще разясняват ползите от кастрацията, както и че операцията е безплатна.

Национална програма за решаване проблема с кучетата

Редовно почистване и извозване на отпадъците е първата препоръка на фондация "Четири лапи" към Столична община, за да не се увеличава броят на бездомните кучета. Нужно е също така да се прави редовно третиране на тревните площи срещу кърлежи и комари.

Редовна кастрация и обезпаразитяване на бездомните кучата и контрол на домашните. Едва след като бъде блокиран притокът на животни от дома към улицата и се достигне над 80% от кастрацията на бездомните животни, може да се отчете установяване на контрол над популацията от улични кучета и котки, каза Явор Гечев.

Той препоръча още кампании за популяризиране на осиновяването на животни както и работа със съседните общини. Благодарение на натрупания си опит при решаването на проблема Столична община може да изнесе ноу хау към съседни общини, които имат средства, но не знаят как да се справят, каза Гечев. Така от опита на Столична община могат да се възползват общини като Костинброд, Елин Пелин и Божурище, смята той.

Според Мария Бояджийска е необходимо приемането на национална програма за решаване на проблема с безстопанствените кучета. В противен случай те мигрират и отиват от общините, където не се полагат грижи за тях, към тези, които провеждат програми.

За изпълнението на програмата държавата трябва да осигури и финансиране, защото в момента много общини не могат да си го позволят.

14-кратно поевтиняване на преброяването

Тазгодишното преброяване на кучетата е излязло 14-пъти по-евтино на Столична община спрямо предишното от 2011 г., което е струвало 18 000 лв., съобщи Манол Нейков.

Преброяването на кучетата е направено от фондация "Четири лапи" на базата на договор за партньорство със Столична община. Така на фондацията са заплатени общо 1291.36 лв. Това са разходите, направени за гориво на автомобилите и нощувките в хотел на трима души от екипа, защото не са били от София.

Преброяването е направено в периода 18 септември – 24 октомври 2013 г. Участвали са 5 екипа от по 2-ма и 3-ма души. Обходени са 2211 км. от общата пътна мрежа на града, която е 4392 км.

За методиката на "Четири лапи" за преброяване на кучетата е нужно да се знае общата дължина на пътната мрежа (в км.) и/или общ брой на жилищните сгради и/или брой на улиците. При липса на достатъчно данни може да бъде използван и само един от изброените критерии, като за най-надежден се смята дължината на пътната мрежа на територията на населеното място.

По време на самото преброяване всеки екип обикаля улиците на населеното място и отчита броя на забелязаните животни за изминато разстояние/брой сгради/брой улици. Данните се попълват в анкетна карта, като след обобщаването им по формула на принципа на просто линейно уравнение се изчислява общият брой на безстопанствените животни въз основа на общата пътна мрежа/общ брой жилищни сгради/общ брой на улиците.

Допустимата грешка е +/- 10 %. За постигане на по-точни резултати се препоръчва покриване на колкото се може по-голяма територия от населеното място. От изключително значение също така е преброяването да се извършва при подходящи метеорологични условия, съобразени с етологичните особености на вида.

Това е четвъртото преброяване на бездомните кучета. Първото е през 2007 г., когато са преброени най-много – 11 124, като преброяването струва 11 хил. лева. Второто преброяване през 2009 г. показва спад на бездомните кучата на 8538, като за изследването са платени 24 лева. Третото преброяване е през 2011 г. като то установява леко увеличаването на бездомните кучета – 9241. За това преброяване са платени 18 хил. лева.

Най-малко бездомни кучета – 6625 са регистрирани при последното, четвърто преброяване, което е и най-евтиното – 1291 лева.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?