Развълнуван, Дянков "продаде" на парламента бюджета "малка пица"

Развълнуван, Дянков "продаде" на парламента бюджета "малка пица"

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков внесе в четвъртък по обед в парламента проектобюджета за следващата година и го връчи на председателя Цецка Цачева. Той ѝ подари и писалка с флаш-памет, с която да разпише разпределението на документа в парламентарните комисии.

Видимо развълнуван, Дянков направи неволна словесна грешка при връчването, която бързо поправи.

"Днес е особено радостен ден за мен, че мога да продам... да предам проекта на закона за бюджет за 2010 година", заяви той. "Това беше много труден за производство проектозакон, правен по време на дълбока криза. И затова мерките, които сме взели в този проектозакон заедно с другите реформи, които в последните три месеца заедно с парламента активно работим, са за бързо излизане от кризата не само до предишното ниво на икономиката. Така че България да може да стане средно развита икономика в Европа", каза Дянков.

Ден по-рано, съобщавайки, че проектобюджетът е одобрен от Министерския съвет, Дянков го оприличи на малка постничка, но реална пица, докато тазгодишният бюджет приличал на голяма кутия за пица, в която нямало нищо.

В окончателния вариант на бюджета са увеличени парите за ред и сигурност и за правосъдие, и с малко са повишени парите за екология и за здравеопазване, повтори вчерашните си думи Дянков.

Министърът пожела парламентът да приеме бюджета в най-бързи срокове. Това ще даде огромен положителен сигнал и в българското общество, и в Европа, че България има стабилна фискална политика и дава сигурност на хората и икономиката, каза Дянков.

По думите му тази и следващата година новото правителство е твърдо решено да води такава фискална политика, че да запази стабилността на лева, на финансовата и на банковата система, както и стабилността на цялата икономика.

Парламентарният председател Цецка Цачева съобщи, че законопроектът вече е заведен в деловодството на парламента под номер 902-01-37, и пред журналистите разписа с новата писалка разпореждането за разпределение на проекта на парламентарните комисии.

Планираните приходи по консолидираната фискална програма за 2010 г. Са 26.4 млрд. лв., което е 41,6% от БВП, От тях данъчните приходи са 20.9 млрд. лева, неданъчните са сметнати на 3.4 млрд. лева. Помощите, включително по програмите на ЕС, са 2.1 млрд. лева.

Социалните разходи са 36.7% от общите или 15.1% от БВП. Разходите за образование са 4,2% от БВП, колкото са и тези за здравеопазване или 2.6 млрд. лв.

Инвестиционните разходи, които приоритетно са насочени към екологията и пътната инфраструктура, са 6.1% от БВП, като 3% от тях са от бюджета и 3.1% от БВП са по линия на ЕС. За опазване на околната среда са предвидени 1.6% от БВП.

Планираните разходи за вътрешна сигурност са 2% от БВП или в номинално изражение 1.3 млрд. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес