Разведените ползват данъчни отстъпки за дете само с декларация за отказ на другия родител

Разведен родител може също да използва данъчните отстъпки в ДОД за отглеждане на дете след като към данъчната си декларация подаде и документ –декларация от другия родител, че се отказва да ползва облекченията. Това обясниха от столичното поделение на Националната агенция за приходите, която заработи от вторник. В София тя има 15 офиса, които са на територията на досегашните териториални поделения.

НАП обединява дейността на данъчните дирекции и НОИ с гражданите. В нейните поделения освен данъчните си задължения, гражданите ще могат да плащат осигуровки, да заверяват договори, да регистрират фирми, да подават молби и жалби за осигурителни и данъчни права и задължения.   

Разведените родители, които не могат да си осигурят декларация от бившия съпруг, че няма да ползва данъчно облекчение за деца, губят тази възможност.

В срока за подаване на доходни данъчни декларации – тоест до 17 април 2006 г. - разведените подават три документа, за да ползват данъчното облекчение за деца – лична доходна декларация за 2005 г., справка кой от двамата родители ще ползва облекчението и декларация от родителя, който се отказва от облекчението.

Според данъчните експерти времето за набавяне на трите документа до края на срока за подаване на доходни декларации е достатъчно, за да могат разведените да набавят от бившите си съпрузи необходимия документ.

Споделяне

Още от Бизнес