Развитието на морските и речните портове стават приоритет

Разширение на пристанищата във Варна и Бургас и разработване на подробен план за развитие на морските и речните пристанища, са сред приоритетите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, който преди да заеме поста бе шеф на варненския порт и капитан далечно плаване.

 

“Крайно време е да се намери територия за разширение на пристанищата в Бургас и Варна“, каза Папазов пред журналисти във Варна, където се провежда международна конференция за морските пристанища. По думите му така ще се освободи централната част на тези градове от една страна и ще се създадат условия за дългосрочното им развитие, от друга.

 

“Много важна е и връзката на пристанищата с другите видове транспорт и най-вече с железопътния, който е приоритет и за Европейския съюз“, допълни Данаил Папазов. Според него пътната инфраструктура на Европа е претоварена и през следващите години може да се очаква нарастване на обемите на товарите както по направлението Рейн – Майн – Дунав, така и по железопътната мрежа. Затова и нашата страна трябва да предприеме последователни стъпки за развитието на този транспорт.

 

Министърът подчерта, че в пристанищната система на Европа се наблюдава дисбаланс в развитието на северните и източните пристанища. Това е не само предизвикателство пред бъдещото развитие на българските портове, но и възможност за отваряне на ЕС към пазарите на Изтока. Нарастващият обем товаропотоци през Черно море към Европа повишава значението на река Дунав като стратегически транспортен коридор. В този контекст българското правителство ще фокусира усилията си върху развитието и модернизирането на българските пристанища и превръщането им в ефективни конкурентоспособни европейски транспортни центрове, заяви Папазов.

 

Комисарят по въпросите на транспорта Сийм Калас, който също се включи в конференцията, отбеляза, че бъдещото развитие на пристанищата ще бъде свързано с подобряване на свързаността на портовете с другите видове транспорти. Според него модернизирането на пристанищната среда ще спомогне за насърчаване на развитието им като икономически субекти, които могат да предложат по-добри услуги на своите клиенти.

Споделяне

Още от Бизнес