Развитието на устойчива предприемаческа екосистема си постави за цел правителството

Министърът на икономиката Александър Манелов

България се утвърждава като страна в Югоизточна Европа с благоприятна бизнес среда за достъп до финансиране чрез рисков капитал, благодарение на което са стартирали голям брой нови иновативни предприятия и затова целта на правителството е да надгражда постигнатото досега с нови инструменти за развитие на устойчива предприемаческа среда у нас. Това заяви зам.-министърът на икономиката Александър Манелов по време на бизнес конференция на компанията "Ендевър".

Той припомни, че над 100 мзлн. лв. са заделени от Фонда на фондовете, управляващ част от европейските средства у нас, за създаването на Фонд за ускоряване и начално финансиране, който в момента търси мениджъри на трите схеми за финансиране на стратиращи предприятия. От оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" са заделени 51.3 млн. евро за дялово инвестиране в старитарищ предприятия, като мениджърите на трите подфонда трябва да осигурят допълващо частно финансиране към европейското.

Целта е да се покрие пълния жизнен цикъл и развитие на едно предприятие, обясни Манолев в понеделник. По думите му е особено важно предприемаческата активност да се насърчава сред младите хора, тъй като именно те са тези, които ще осъществят прехода към Четвъртата индустриална революция.

Над 200 предприемачи, мениджъри, бизнес лидери и инвеститори от 27 страни взеха участие в международната конференция в "София тех парк". Целта на организаторите от "Ендевър" е създаването на платформа, чрез която предприемачите от Централна и Източна Европа да споделят предизвикателства и възможности за развитие. Според компанията е важно предприемачите да получават помощ за разширяването на бизнеса си не само в страната, но и глобално.

Споделяне

Още от Бизнес