Развитите държави са обещали 80-90 млрд. долара годишно за борба с климатичните промени

Развитите държави са обещали 80-90 млрд. долара годишно за борба с климатичните промени

Развитите държави са обещали 80-90 млрд. долара годишно, за да помогнат на най-бедните страни да се справят със затоплянето на климата. Това са съобщили делегати от конференцията по климата в Париж, предаде Ройтерс. Представители на нововъзникващите пазарни икономики обаче оспориха тези числа, отбелязвайки, че достигането на целта за 100 млрд. долара до 2020 година все още е далеч.

Този въпрос е централен за преговорите в Париж, където близо 200 страни се опитват да договорят нов пакт за борба с климатичните промени. През октомври Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която представлява богатите нации, изчисли, че финансовите ангажименти от развития свят са достигнали общо 62 млрд. долара през 2014 година спрямо целта на ООН за 100 млрд. долара до 2020 година, предаде БТА.

След публикуването на доклада бяха обещани още средства, включително от Великобритания, Франция, Германия и Япония, отбелязват делегати.

ОИСР все още не е актуализирала данните си, но делегати на конференцията посочват, че са използвали методологията на организацията за анализ на свежите пари.

Според финансов експерт, пожелал анонимност, новият общ размер на обещаните средства е около 94 млрд. долара, а неправителствената организация Оксфам по-скоро ги оценява на 82 млрд. долара.

Развиващи се страни като Индия обаче обвиняват Запада в липса на прозрачност и твърдят, че ОИСР до голяма степен надценяват размера на средствата. Според доклад на индийското финансово министерство "единствената твърда цифра" е 2.2 млрд. долара, които със сигурност са определени за борба с климатичните промени.

По въпроса се водят ожесточени спорове. Развиващите се страни настояват да им бъде помогнато да се справят с климатичните промени, които според тях засягат най-тежко най-бедните.

Богатите държави пък твърдят, че светът се е променил от приемането на Протокола от Киото през 1997 г. и страни като Китай вече не могат да бъдат определяни като нововъзникващи пазари.

Европейският съюз отхвърля обвиненията в непрозрачност и посочва, че е най-големият донор на финансови средства за борба с климатичните промени, като през 2014 г. е предоставил 14.5 млрд. евро.

Споделяне

Още от Свят