Разводът на Абрамович в Русия скрива тайните на империята

Разводът на Абрамович в Русия скрива тайните на империята

Тихата договореност Роман Арбамович да се разведе в Русия позволи на милиардера да укрие гигантската си финансова империя от разследване в британски съдилища, пише в четвъртък “Файненшъл таймс”.

Прессекретарят на Абрамович обяви, че двойката е разтрогнала брака си в Русия по “взаимно съгласие”, като финансовите въпроси са така урегулирани, за да не бъдат “засегнати” неговите корпоративни интереси, включващи и лондонския футболен клуб Челси. Подробности за споразумението не се съобщават.

Адвокати заявиха, че споразумението изключва опасността неприятни юридически процедури да стигнат до съда, където защитата на г-жа Абрамович може да се опита да разнищи финансовите дела на съпруга.

Състоянието на Абрамович се оценява на 18,7 милиарда долара, но структурата на собствеността не дава възможност да се направи точно колко притежава.

Компанията Millhouse Capital, регистрирана на Stamford Bridge, където се намира стадиона на футболния клуб Челси, управлява бизнес-империята на Абрамович, включително дела му в металургичния гигант Evraz. Регистрираната в Кипър Electus Investments е единственият акционер, според досието на компанията. Следите обаче свършват дотук. “Никой не знае колко има той”, казва бивш колега на Абравмович.

“Ние никога не разкриваме информация за акционерите”, каза прессекретарят на Абрамович Джон Ман.

Когато Абрамович продаде петролната компания “Сибнефт” на контролираната от Кремъл “Газпром” за 13 милиарда долара, много анализатори и бивши колеги изразиха съмнение, че цялата сума ще бъде изплатена директно на Абрамович. Тогава ръководството на “Сибнефт” не оповести кой е притежател на 72% от акциите, продадени на “Газпром”, като се ограничи с изявлението, че “в това число влиза Абрамович, а също група бивши и настоящи мениджъри на “Сибнефт”.

След като миналата година в пресата се промъкна информация, че съпругата на Абрамович може да поиска развод на основание на това, че съпругът ѝ изневерява с друга жена, плъзнаха слухове, че тя може да получи 5 милиарден дял от състоянието му, ако делото се гледа в британски съд. Според руските закони при развод съпругата или съпругът може да претендират за 50% от собствеността на партньора, но заради нестабилността на съдебната система често делът е по-малък.

“В действителност тя ще вземе толкова, колкото той поиска да ѝ даде”, казва пред “Файненшъл таймс” Александър Добровски, водещ руски адвокат. Той мисли, че е невъзможно г-жа Абрамович да съди съпруга си.

За него е по-добре, че се разведе в Русия, тъй като тук никой няма да започне да рови подробности за бизнеса му, добавя Добровски.

Разводът по съвет на Путин

Разводът на Абрамович става по внушение на президента Владимир Путин, който казал на милиардера “да въведе порядък” в личния си живот, след като медиите разкриха връзката му 25-годишната Дария, казва биографът на Абрамович в интервю пред “Дейли мейл” в четвъртък.

Ролята на Путин в развода на Абрамович ще бъде описана по-късно т.г. в нова биографична книга на руския лидер, който ще бъде написана от Крис Хъчисън, който също е биограф и на Абрамович.

След като снимки на Абрамович в компанията на 25-годишната Дария Жукова се появиха през октомври м.г., Ирина му дала ултиматум: или аз, или любовницата. Когато Абрамович отказал да остави Дария, Ирина поискала развод. Според някои сведения Абрамович първоначално се съпротивлявал, но след намесата на Путин си променил мнението.

Хътчис казва пред “Дейли мейл”: “Абрамович и Путин са невероятно близки. Макар че разликата им е 10 години, Путин възприема Абрамович едва ли не като свой любим син, а когато Абрамович влиза в стаята, лицето на Путин започва да сияе.”

“Путин е истински семеен човек и не одобрява връзката на Роман с Дария или публичността, която и ѝ се даде. Той гледа на Абрамович като на  посланик на Русия и даде да се разбере, че Абаромич трбява да си уреди личните дела”, казва биографът.

Тази седмица руският милиардер бе засечен в Париж с бившия модел Дария Жукова, бивше гадже на руската тенис-звезда Марат Сафин.

Г-жа Абрамович ще получи само 300 милиона долара

Междувременно стана известно, че 39-годишната бивша стюардеса Ирина Абрамович, която е женена за Абрамович от 15 години, се съгласила да получи след развода “само 300 милиона долара”, по-малко от една-шейсета от неговото състояние. Абрамович е 16-ти в класацията на “Форбс” за най-богатите хора на планетата. Той е най-богатият руснак и втори по богатство във Великобритания.

Като се позовава на два неназовани източника “от кръга на Абрамович”, руският в. “Водемости” потвърждава за договорената сума от 300 млн. долара, което не включва финансовата издръжка на петте им деца.

Източниците съобщават, че двамата са се развели през февруари в отдалечения руски регион Чукотка, на който Абрамович е губернатор.

През 2003 г. Абрамович купи лондонския клуб Челси за 270 млн. долара.

Британският в. “Таймс” също пише, че Абрамович е спестил милиарди, като се развил в Русия, а не в Лондон, който стана световна столица на разводите след редица съдебни решения, при които съпругите получават все по-голям дял от състоянието на съпрузите си.

Приятелите на Ирина мислят, че сега тя може да се пресели в Южна Франция заедно с децата от брака с Абрамович.

Източник на “Дейл мейл” съобщава, че Абрамович е купил бившата къща на херцога и херцогинята на Уиндзор в Антиб за 15 млн. паунда и съпругата му била във възторг от това място, за разлика от мъжа си, така че най-вероятно тя ще се засели там.

“Дейли телеграф” напомня, че в края на м.г. петролният магнат бил забелязан в най-добрия балнеокурорт в Австрия, където се лекувал от стрес.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?