Развръзката по избори "2 в 1" към края на месеца

Развръзката по избори "2 в 1" към края на месеца

Въпреки очакванията, че развръзката около казуса избори "2 в 1" ще стане ясна в близките дни, както бе заявено от представители на управляващите след съвета на коалицията в петък, такава няма да има най-вероятно до края на февруари. Това прогнозираха в понеделник пред Mediapool висши социалисти. В същата посока беше и изказването на председателя на ПГ на НДСВ Пламен Моллов в Пловдив, който коментира, че до края на месеца трябва да бъде взето решение по предложението им вотът за европейски и национален парламент да бъдат на една дата - 7 юни.

Коалиционният съвет в петък обсъдил въпроса "за кратко" и основно думата са имали представители на БСП. Те са предложили вместо промяна на конституцията и сливане на двата вота, те да се проведат в рамките на двайсетина дни през юни. Изборите за Европарламент във всички страни от ЕС са на 7 юни. БСП предлагат изборите за Народно събрание да са на 28 юни.

Според представители на левицата колегите им от НДСВ не са били особено убедителни в защита на искането си за сливане на изборите, макар че жълтите, подкрепени от опозицията, вече внесоха такова законодателно предложение в НС. Срокът, в който проектът трябва да се гледа, изтича в началото на март.

"28 юни е една възможна дата, никой не може да каже, че точно тогава ще започва отпускарският период и всички ще тръгнат на море", коментира пред Mediapool член на ръководството на БСП. По думите му не бил "защитен" от страна на НДСВ и аргументът им, че със сливането на изборите ще се спестят около 20 млн. лв. "Та нали пак ще има различни бюлетини, урни, повече изборна администрация, на която също се плаща и т. н.", допълни той.

Макар преди две седмици БСП да обяви, че готви питане до Конституционния съд относно промяната в основния закон, то все още не е придвижено. Засега няма и официално решение за избори "2 в 1", но и лидерът Сергей Станишев, както и други висши социалисти, нееднократно заявиха, че са срещу предложението.

Социалисти прогнозираха още, че въпреки изчакването и вероятно нова сбирка на най-високо равнище, за да се вземе решение за казуса "2 в 1", то вероятно ще е в посока по-скоро провеждането на отделни избори. За това говорела и категоричната позиция на ДПС, което не "давало дума да се изрече" за обединяването им.

Най-вероятно няма да има и особена промяна и в изборното законодателство, за което обаче този път настояват от БСП. Преди две седмица левицата внесе предложение в тази посока, като настояват за въвеждане на мажоритарен елемент. Според БСП освен пропорционалните 31 партийни листи, трябва да бъдат издигнати и 58 мажоритарни кандидати, което обаче според НДСВ и ДПС променя и изборната география.

НДСВ от своя страна настоява за преференциално гласуване – тоест избирателят сам да подрежда партийната пропорционална листа, а ДПС демонстрират незаинтересованост по въпроса. Тепърва предстоят пазарлъци между коалиционните партньори и по тази тема, а очакванията са, че и тази развръзка ще "отиде в задънена улица", тъй като БСП остава сама срещу НДСВ, ДПС и опозицията да защитава идеята си за мажоритарен вот.

Споделяне

Още по темата

Още от България