РБ и ГЕРБ продължават спора за изборната преференция

Снимка: БГНЕС

Дали да бъде увеличен преференциалният праг за преподреждане на кандидатите в листите за различните видове избори. Това се оказва основният спор между ГЕРБ и Реформаторския блок, които вече трета седмица не могат да постигнат съгласие по темата. Това се разбра след поредната среща между партньорите по меморандума за хода на реформите в отделните сектори - със срокове за изпълнение и периодичен отчет.

Продължават различията ни по тези въпроси, но се надявам през уикенда да се вземе окончателно политическо решение от двете страни. Обяви след срещата представителят на "Движение България на гражданите" в преговорния екип на Реформаторския блок Даниел Вълчев. По думите на колегата му от ГЕРБ Цвета Караянчева "няма драма, другата седмица предстои подписване".

Аргументите на ГЕРБ срещу преференцията в сегашния ѝ вид са, че води до висок процент недействителни бюлетини - по техните изчисления 14% на местните избори, както обяви още в началните преговори заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Освен това прагът на преференцията на вота за общински съветници - 7% от общинската избирателна квота, бил твърде нисък и в някои общини с 30-ина гласа може да бъде избран съветник.

От Реформаторския блок не са склонни на големи отстъпки и затова предлагат да се определят различни прагове според броя избиратели в общините, както и да се въведе машинно гласуване, с което да се елиминира възможността за недействителни бюлетини.

От ГЕРБ обаче настояват и за увеличаване на преференциалния праг в изборите за народни представители. Официалният мотив са недействителните гласове. Неофициалният обаче е, че нито една от големите партии – ГЕРБ, БСП и ДПС - не желае да бъде размествана партийната ѝ подредба на листите. От РБ се опасяват, че именно БСП и ДПС в крайна сметка ще прокарат с мълчаливата подкрепа на ГЕРБ увеличаване на стъпката за пренареждане на кандидатите, което ще я обезсмисли.

"Страхът ни е да не стане като с конституцията", твърдят депутати от блока. Според тях е възможно ГЕРБ да приеме техните условия, но в последния момент с маневри и машинации в пленарна зала да обезсмислят преференцията.

В същото време пък в проекта за меморандум се предвижда поправките в Изборния кодекс да са приети до края на май, за да се спази изискването на Венецианската комисия правилата да са ясни 6 месеца преди съответния вот.

В документа са записани още реформи в образованието, здравеопазването, икономиката, енергетиката, външната политика, административните реформи. Всички теми, които са в полезрението на обществото и се нуждаят от бързи реформи, са засегнати, каза Караянчева.
Ще има и отчет за свършеното за първата година на правителството, като се предвижда на всеки три месеца да се прави оценка на хода на реформите.

Споделяне

Още от България