РБ и ГЕРБ ще се подкрепят взаимно на балотажите, когато не са конкуренти

РБ и ГЕРБ ще се подкрепят взаимно на балотажите, когато не са конкуренти

На балотажите идната неделя Реформаторският блок (РБ) ще подкрепи кандидатите на ГЕРБ там, където негови кандидати не участват на втори тур. По същата схема партията на Бойко Борисов ще подкрепи кандидате на РБ в онези населени места, където те се съревновават с издигнати от партия извън управляващото мнозинство. Това обяви лидерът на СДС и икономически министър Божидар Лукарски пред бТВ във вторник след среща на РБ и ГЕРБ.

Това става, въпреки решението на друга партия от РБ – "Движение България на гражданите”, да подкрепи на балотажа в Пловдив Славчо Атанасов от ВМРО срещу Иван Тотев от ГЕРБ.

Лукарски обаче посочи, че и в този случай няма да се направи изключение: "Аз още в първите часове след изборните резултати и след разговори с нашата структура в Пловдив изказах подобно мнение. Нормално е като управляваща коалиция и коалиция с най-близки ценности, да подкрепим кандидата на ГЕРБ”.

ГЕРБ и РБ са се разбрали да водят "максимално етична и феърплей кампания, без нападки, остър език и купуване на гласове”. Лукарски специално подчерта, че няма да има и "натиск от институциите” там, където двете партии застават една срещу друга. Като пример за това икономическият министър даде Хасково.

Партньорите в управлението са се договорили там, където заедно правят мнозинство в общинските съвети, да се сключват програмни споразумения по модела на това, на което в момента се крепи правителството.

"Не знам какво има да му се преформулира на управлението – ГЕРБ и РБ показаха на тези избори един завидно висок резултат, расте броят на общинските съветници, голяма част от кметовете, за които си бяхме поставили за задача, победиха”, отбеляза Лукарски. Той призна, че също се е изненадал от завръщането на дясното обединение в толкова много общински съвети и го отдаде на преференциалния вот.

Вторият тур на местните избори, който ще се проведе на 1 ноември, изправя на много места ГЕРБ срещу РБ или ВМРО. Интересен развой се очертава в Пловдив, Плевен, Добрич и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2015

Какво очаквате да свърши служебното правителство?