РБ настоя Радев да декларира, че стои зад евроатлантическите ценности

Снимка: БГНЕС

Четиресет и третото Народно събрание да призове новия президент да декларира пред българската общественост и медии, че стои зад европейските и евроатлантическите ценности на страната, предлагат депутатите от Реформаторския блок.

Те ще внесат проект на декларация, която парламентът да гласува и в която да бъде записано, че НС е против всякакви опити този безалтернативен цивилизационен избор на българите да бъде подлаган на съмнение.

Това съобщи в сряда съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Повод за предложението е все по-напрегнатата международна обстановка, предстоящите предсрочни избори у нас, както и фактът, че Румен Радев през следващите месеци ще носи цялата отговорност за управлението на държавата, а някои негови изявления пред чужди медии смущават Блока.

Притеснения идвали от позицията на новоизбрания държавен глава пред френска медия във връзка със статута на Крим. Според Калин Янакиев, член на ДСБ и на РБ, е недопустимо президент на страна-член на евроатлантическото семейство да приема като свършен факт "недопустима анексия и нарушаване на териториалната цялост на независима държава, каквато е Украйна". Ако някъде в България, в южната част, например, се развее чужд флаг - турски, или някъде по Черноморието - руски, така ли ще реагира бъдещият ни държавен глава, попита Янакиев.

Все пак той оцени като добър знак, че първата визита на Румен Радев като президент ще бъде именно в Брюксел, а не в Москва, както и, че той настоява за влизане на България в Шенген и се противопоставя на "Европа на две скорости".

От новия български държавен глава утре очакваме да изрази ясна увереност за евроатлантическата ориентация, да каже ще работи ли активно за съдебна реформа и активно правораздаване у нас, ще подкрепи ли усилията на РБ в тази посока, ще работи ли активно и ще подпомогне ли процесите по антикорупция, гласуването на антикорупицонния закон, обявиха от Блока.

Новоизбраните президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва пред Народното събрание утре, четвъртък от 10 часа. След това Румен Радев ще направи първото си обръщение пред Народното събрание. Именно с това обръщение са свързани очакванията на депутатите от РБ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?