РБ не иска да се сбогува с властта: ДБГ се пазари, СДС реши, ДСБ на кръстопът

Радан Кънев: Борисов предпочете за партньори онези, които го свалиха през 2013-та

РБ не иска да се сбогува с властта: ДБГ се пазари, СДС реши, ДСБ на кръстопът

Два дни след като ГЕРБ потопи най-важната реформа на Реформаторския блок (РБ) и министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, повечето от политиците в Блока трескаво търсят някакви легитимни основания да остават в управлението, в което се озоваха едва преди година. СДС е първата партия от Блока, чието ръководство очаквано избра властта пред оттеглянето в опозиция. Общото решение на партиите от РБ се очаква във вторник, след като отделните формации приемат своите позиции.

"Движение България на гражданите" (ДБГ) е другата по-голяма партия от РБ, която се очаква да остане в управлението. Според източници от ГЕРБ, с които Mediapool разговаря, в момента лидерът на ДБГ Меглена Кунева, която е вицепремиер по европейските въпроси, се опитва да получи гаранции от премиера Борисов, че именно тя или друг кандидат от ДБГ ще получи овакантения пост на Христо Иванов.

Съпредседателят на РБ и зам.-председател на ДБГ Найден Зеленогорски заяви в петък, че решението на Блока да напуска или да остава в управлението, ще бъде взето единно във вторник, а след това ще се обсъждат и кадровите въпроси. Ръководството на ДБГ ще решава в неделя, след като стане ясно решението на "Демократи за силна България" (ДСБ), чието ръководство се събира в събота.

"Ако Меглена Кунева не стане правосъден министър, или някой от нейната формация, са заявили, че ще последват ДСБ", обясниха неофициално пред Mediapool депутати от ГЕРБ.

Съпредседателят на РБ и лидер на ДБГ Радан Кънев, който обяви, че минава в опозиция, след като ГЕРБ бламираха Христо Иванов и той подаде оставка, не е голям оптимист за единството на Блока.

Събитията около конституционната реформа и оставката на правосъдния министър са на път не само да разрушат единството на Реформаторския блок, но и до изпадане на ДСБ в изолация в Блока, коментира Кънев пред репортери в петък. Той не изключи и решение за оттеглянето си от лидерския пост, ако не получи подкрепата на ДСБ.

Развръзката в ДСБ зависи до голяма степен от решението на нейния зам.-председател д-р Петър Москов дали да подаде оставка като здравен министър. Ако избере да остане в кабинета и тази позиция получи подкрепата на ДСБ, Москов може ще се окаже претендент за лидерския пост в партията, а защо не и на РБ, ако курсът ще е към заздравяване на коалицията с ГЕРБ, въпреки явното съглашателство между партията на Борисов и ДПС.

Кънев: Борисов предпочете за партньори онези, които го свалиха през 2013-та

"За голямо съжаление от много време насам Блокът се превърна в организация, в която си споделяме решенията на отделните партии, а не взимаме решения заедно", коментира Радан Кънев в петък.

По думите му, премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са направили тежък, но ясен политически избор: "Прецениха, че комфортът им от гледна точка на лобитата, които стоят зад съдебната власт, същите които свалиха ГЕРБ през 2013 година, които им спретнаха Костинброд, които избраха Пеевски и се заканваха с физическа разправа с ГЕРБ, същите тези хора бяха предпочетени от г-н Борисов като партньори в сегашното им управление. А то се оформя като управление на ГЕРБ, ДПС и АБВ".

ДСБ няма да предлага друг министър на правосъдието и след оттеглянето на Христо Иванов не е ясен пътят на съдебната реформа, каза Радан Кънев.

Попитан дали Меглена Кунева отговаря на неговите изисквания за правосъден министър, Кънев каза: "Човекът за този пост беше Христо Иванов".

"Трудно ми е да си представя след всичко, което изтърпя Христо и от свои, и от чужди, след цялата помия, която се изля върху него, че ще се намери човек с подобна твърдост и смелост, който да застане там и да провежда реформаторска политика. Сериозно съм притеснен, че следващият правосъден министър няма да има смелостта да върви по стъпките му", коментира лидерът на ДСБ.

"Видях много атаки срещу Христо и от ГЕРБ, и от РБ. Нещо, което дълбоко лично ме отврати", допълни той.

"Г-н Борисов и ГЕРБ направиха много ясен и много тежък политически избор - дали това правителство ще се занимава с реформи или не. Прецениха, че комфортът им от гледна точка на лобитата, които стоят зад съдебната власт, същите, които свалиха ГЕРБ през 2013 г., които им спретнаха "Костинброд", които избраха Пеевски и се заканваха с физическа разправа с ГЕРБ, същите тези хора бяха предпочетени от г-н Борисов като партньори в сегашното им управление. То се оформя като управление на ГЕРБ, ДПС и АБВ", заяви Кънев.

По думите му важният въпрос е дали ДСБ ще бъде част от такова управление. "Това е въпрос за бъдещето на България и дали настоящият парламент и настоящото правителство могат да движат нещата във вярната посока или ще продължат тенденцията да се движат в грешната посока, т.е. ще бъдат по-силен продължител на кабинета Орешарски, който беше много слабо правителство. Очертава се опасността да имаме по-силно правителство, което да води страната също в негативна посока. Това е голяма опасност", коментира Кънев.

На въпрос колко депутати от РБ са готови да минат в опозиция, той отговори, че не прави сметки, а се надява на обща солидна политическа позиция.

Депутатът Гроздан Караджов, който е от гражданската квота на РБ, е единственият депутат от Блока след Радан Кънев, който заяви още в сряда, че си подава оставката като шеф на транспортната комисия в НС и минава в опозиция. Той прогнозира, че около 15 депутати ще направят същото, но засега други "дорброволци" не са се заявили.

Зеленогорски: Чакаме от ГЕРБ гаранции за съдебната реформа

"Обществото се нуждае от уверение, че съдебна реформа ще има. Факт е, че за съжаление това, за което се бяхме договорили, този проект, под който се бяхме подписали всички заедно, беше денонсиран от другите политически сили и от основния ни партньор ГЕРБ", посочи Зеленогорски и добави: "Да твърдим, че това е задълбочаване на доверие, е неистина. Доверието е доста влошено. Искам да получа гаранции от ГЕРБ дали това доверие може да изградено наново. Дали няма да ни изненадват втори или трети път по този начин", заяви Найден Зеленогорски от ДБГ.

Според него, ако от партията на Бойко Борисов не даде гаранции за провеждането на съдебна реформа, "лично аз дълбоко бих размишлявал върху темата дали бих останал като част от мнозинството." "Без съдебна реформа, без гаранции, че ще има съдебна реформа и че сенчестите групировки в България ще бъдат избутани от политическата среда, аз лично няма да участвам в мнозинството", заяви Зеленогорски и уточни, че тепърва ще мислят по гаранциите, за които ще настояват от ГЕРБ.

По думите му след създалата се ситуация - оставката на правосъдния министър Христо Иванов и излизането в опозиция на Радан Кънев, първата стъпка е взимането на единно решение на петте партии ДСБ, ДБГ, СДС, БЗНС и НПСД: "Ще обсъдим решенията на колегите от всички партии и ще вземем единно решение по така или иначе създадената ситуация."

За ДБГ е важно министърът на правосъдието да е от квотата на РБ

"Следващата стъпка са кадровите въпроси, каквито и да са те. За нас е от изключително значение да сме наясно министърът на правосъдието от коя квота е, защото има две тълкувания. Когато това се изясни, ние ще преценим кого да номинираме като партия и като Реформаторски блок за министър на правосъдието", посочи Найден Зеленогорски, но добави, че целостта на Блока е преди всичко.

"За това съм всички заедно да бъдем в мнозинството или да бъдем в опозиция. Това обаче може да бъде решено на база на решенията на партиите и обща дискусия", уточни той и допълни, че очакват утрешното решение на ДСБ.

"До вторник ще бъдем готови", каза Зеленогорски. По думите му темата е толкова важна, че са необходими множество дискусии, включително с местните структури.

Запитан дали ДБГ обсъжда Меглена Кунева да заеме мястото на Христо Иванов, той отговори: "Чувам всякакви неща. Не мога да твърдя нищо такова. Предполагам, че и аз мога да бъда, но не съм юрист. Казвам ви съвсем сериозно, защото това е втора стъпка. Не може да не сме наясно дали сме във властта, да издигаме кандидатури за министри, не мислете ли."

СДС остава във властта

Ръководството на СДС заседава в четвъртък, но сайта на партията няма никакво съобщение за взетите решения. Там е публикувано изявлението на лидера на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски, направено на крак пред репортери в петък преди официалната церемония за откриването на "София Тех парк".

Цитираните думи на Лукарски са: "Мисля, че управляващата коалиция в момента е стабилна.
Не сме коментирали оттегляне от постовете на който и да е министър. СДС няма да предлага своя кандидатура за министерското кресло, овакантено от Христо Иванов. Към момента от ДСБ не са заявили оттегляне като политическа партия. Нека изчакаме и да видим как ще мине техният форум утре, за да реши партията дали остава в управлението, или излиза в опозиция. Към момента имаме само две оставки в лично качество - на Радан Кънев и на Гроздан Караджов. Съдебна реформа не означава само промени в Конституцията и тепърва ще има много закони, които да се приемат. От тук нататък тепърва ще има битка за съдебната реформа."

Другите две партии от РБ - НПСД на Корман Исмаилов и БЗНС на министъра на отбраната Николай Нейнчев са декларирали неофициално, че биха предпочели да останат в управлението, но ако ДСБ напусне ще се присъединят към колегите си, а няма да останат със СДС и ДБГ.

Тодор Танев определено не иска да си ходи

В тази неясна ситуация като ясен лъч на последователността се откроява позицията на министъра на образованието Тодор Танев, който е от гражданската квота на РБ.

Дори РБ да поиска да се оттегли от кабинета, той ще пита първо премиера Бойко Борисов дали да го направи, призна Танев в кулоарите на парламента: "Когато видя, че Реформаторският блок, в смисъл и петте партии и Гражданският съвет, поискат оставка от мен, тогава ще отида да говоря с Бойко Борисов по този въпрос. На мен лично никой нищо не ми е казвал директно в очите."

Споделяне

Още по темата

Още от България