РБ обсъжда кандидат-президент: "Можем ли да мислим за единна номинация?"

Снимка: БГНЕС

"Да кажем ли на медиите, че можем да мислим за единна самостоятелна президентска кандидатура на Реформаторския блок?" С такъв въпрос е завършило заседанието на Изпълнителния съвет на Блока във вторник, научи Mediapool.

"Мнението на всички политически организации, които днес присъстваха, включително и на Гражданския съвет, беше, че Блокът трябва да има единен кандидат за президент и вицепрезидент, което е много голям напредък. Разговорите ще започнат незабавно", коментира след заседанието Николай Ненчев, лидер на БЗНС и министър на отбраната.

Кандидатурата ще стане известна възможно най-скоро, допълни той: "Не сме конкретизирали - може да бъде партийна, може да бъде и независима, еднакво отдалечена от партиите, които се вляха в Блока."

Темата бе отворена миналия вторник, когато партиите от РБ обсъждаха, но не стигнаха до единно мнение за това дали Реформаторският блок да се обедини около собствена кандидатура за президент, дали да търси общ независим кандидат с ГЕРБ и до каква степен е възможно партньорство с Патриотичния фронт.

Към момента двете крила на РБ – управляващото и опозиционното - са стигнали до идеята за собствена кандидат-президентска двойка, която едва ли ще успее да се пребори за "Дондуков" 2, но поне да обедини Блока.

За двете години откакто РБ е учреден, постигането на по-сериозно формално единение се оказва невъзможна мисия. Вътрешните противоречия, които торпилират подобни начинания, са проличали и на заседанието във вторник.

Така например според ДСБ евентуална единна кандидат-президентска номинация трябва да бъде одобрена на конгрес на РБ, на който да бъде избран и единен лидер на Блока. Не е ясно на какво разчита ДСБ, след като досега са правени три опита за свикване на конгрес и нито един не е финализиран успешно.

СДС са предложили кандидатът на РБ да бъде излъчен чрез вътрешни избори. ДБГ, които обикновено играят в комбина със СДС срещу ДСБ, обаче не са били във възторг, според участници в заседанието, които обаче не изключват партията на Кунева да се съгласи на такъв вариант.

Онова, на което са държали представители на ДБГ, е било да се търси надпартийна фигура за кандидат-президент. На същата позиция е Гражданският съвет на РБ, който предлага номинацията да бъде излъчена от гражданите, които биха припознали кандидатурата като своя. Другият плюс е, по този начин ще се избегнат скандали около конгрес или вътрешни избори, които биха повишили градуса на напрежението.

Разговорите ще продължат и следващата седмица. Издигането на общ самостоятелен кандидат на РБ не е "първо желание" на партиите от коалицията – до него се стигна, след като самостоятелно предприети тактики от двете крила на РБ удариха на камък. Преди три седмици ръководството на ДСБ начело с Радан Кънев изненада с решение за издигане на Росен Плевнелиев за втори президентски мандат като независим кандидат. Както се разбра, това не е било съгласувано с държавния глава, който впоследствие обяви, че няма да се кандидатира, но пък от обясненията на Кънев се разбра, че идеята била РБ и ГЕРБ да го убедят да направи това. От управляващото крило на РБ пък са предлагали да бъде излъчен преговорен екип за обща кандидатура на цялото управляващо мнозинство – ГЕРБ, РБ и ПФ. ДСБ обаче се обяви против съюз с националистите, а преди седмица Даниел Вълчев от ДБГ възрази на съвместна кандидатура с ГЕРБ, тъй като по думите му е ясно, че "ГЕРБ няма да се съгласят на нищо друго, (освен) тяхна кандидатура, около която ние да подскачаме леко и да потракваме като във фламенко".

Тази поредица от събития накара двете крила на блока – управляващи и опозиция да преговарят помежду си.

Споделяне

Още от България