Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

РБ остава в управлението, ДСБ в опозиция, но като част от Блока

Реформаторите предлагат актуализация на споразумението с ГЕРБ вместо нов кабинет на Борисов с гаранции за реформи

41 коментара
РБ остава в управлението, ДСБ в опозиция, но като част от Блока

Всички съмнения около непосредственото бъдеще на правителствената коалиция ГЕРБ – Реформаторски блок (РБ) отпаднаха окончателно във вторник, след като мнозинството от партиите в Блока потвърдиха участието си в управлението, а ДСБ остана в опозиция. Решението бе взето от Изпълнителния съвет на РБ. Преди това двете по-големи партии в коалицията ДСБ и СДС решиха да не напускат властта, а ДСБ се оттегли, след като ГЕРБ бламира съдебната реформа.

Въпреки фактическия раздор между партиите в РБ и вътре в ДСБ, чийто зам.-председател Петър Москов напусна партийния пост, но запази министерския, на този етап РБ остава единен. Засега ДСБ няма да напуска нито РБ, нито парламентарната му група, тъй като решението за това може да бъде взето най-рано през март.

Така парламентарната група на РБ ще е невиждан досега конгломерат от депутати на власт и такива в опозиция.

Непреклонната позиция на ДСБ и нейния лидер Радан Кънев обаче остават източник на напрежение и в РБ, и в отношенията с ГЕРБ. Зам.-председател Цветан Цветанов реагира с огромно раздразнение на предложението на РБ с автор ДБГ и лидера ѝ Меглена Кунева да се актуализира коалиционното споразумение с ГЕРБ, като в него залегнат пет приоритета, които да бъдат изпълнени в първите шест месеца на 2016 г.

Никой политически субект не може да поставя условия на ГЕРБ, заяви Цветанов във вторник, според когото предложението на РБ било "някакъв изпитателен срок, който е по-прилягащ към трудовото законодателство". Той обаче допълни, че ГЕРБ били готови на разговори и компромиси, но не стана ясно за какво.

РБ остава в управлението и настоява за актуализация на коалиционното споразумение

РБ утвърждава участието в управляващата коалиция, ДСБ запазва вече изразената си позиция, обяви съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски (ДБГ), който изчете взетите от Изпълнителния съвет решения, но не даде възможност за журналистически въпроси.

"Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на управляващата коалиция, от знакови реформаторски политики като съдебната реформа и антикорупционното законодателство. Още от днес започваме разговори с ГЕРБ за преглед и оценка на постигнатото от началото на управлението и за актуализация на коалиционното споразумение с ясен времеви график за неговото изпълнение", каза Зеленогорски.

Ние потвърждаваме доверието си към министрите на Реформаторския блок, завърши той.

Не стана ясно какво ще се случи, ако ГЕРБ по някаква причина не приеме исканията на РБ за актуализация на коалиционното споразумение, след като РБ вече са обявили, че така или иначе няма да напуснат правителствената коалиция.

Преди ден ДБГ предложи да бъдат поети ангажименти в "приоритетни области" и да се постигнат "видими резултати" през първите шест месеца на идната година. Изброените приоритети звучат пределно общо и по никакъв начин не гарантират "видими резултати".

Радан Кънев е предложил нов кабинет на Борисов с ангажимент за реформи

Лидерът на ДСБ Радан Кънев е предложил на колегите си във вторник друг подход – премиерът Бойко Борисов да разпусне това правителство и да формира ново в рамките на този парламент, със същите участници, но конструирано по друг начин, който да даде гаранция, че то ще следва дясна реформаторска политика. Кънев заяви, че останалите партии от РБ са отхвърлили предложението му, макар и не единодушно. Впоследствие зам.-председателят на ГЕРБ Цветанов окачестви искането му като несъстоятелно.

Той поясни, че е недопустимо АБВ, която подкрепя правителството, да има споразумение само с едната партия от правителствената коалиция – ГЕРБ, но не и с РБ.

Именно партията на Първанов АБВ, която още от самото начало се съпротивляваше на основните текстове, залегнали в конституционните промени, внесе и поправка, с която не само обезсмисли съдебната реформа, но влоши ситуацията, защото съдиите в България ще бъдат още по-ограничени отколкото сега. Именно тази поправка бе гласувана на второ четене миналата сряда от ГЕРБ и ДПС, в резултат на което избухна политическата криза.

Участници в заседанието разказаха пред Mediapool, че предложението на Радан Кънев е било подкрепено от БЗНС на Николай Ненчев, а СДС се колебаели. Лидерът на ДБГ Меглена Кунева обаче категорично заявила, че то е абсурдно и в крайна сметка тази позиция е надделяла.

Министърът на образованието Тодор Танев каза на излизане от продължилата три часа среща, че партиите от РБ са опитали да убедят ДСБ да се откаже от решението за минаване в опозиция, но Радан Кънев е бил непреклонен.

ДСБ няма свои министри. През лятото всички ще бъде опозиция

"Най-голямото опасение от 2014 г. насам - Реформаторският блок да се превърне в смокинов лист, се сбъдна”, заяви Кънев след като пристигна в парламента.
Решение за излизане на ДСБ от Реформаторския блок може да вземе само Национално събрание на партията, тъй като такова събрание е утвърдило влизането в подобна коалиция и учредяването ѝ, разясни още Кънев. ДСБ ще има национално събрание на 13 март 2016 г., уточни той.

"До тогава има много вода да изтече. Аз мисля, че всички колеги от Реформаторския блок, които сега таят надежди, че тази криза, нашето излизане в опозиция, ще останат дълбоко разочаровани и още през лятото всички ще бъдем в опозиция. Това е моя прогноза", заяви Кънев.

"Предложих на колегите да имаме обща позиция, по силата на която Бойко Борисов да подаде оставката на това правителство и ГЕРБ да сформира нова дясна коалиция на базата на ценности, които явно днешното управление не споделя и на гаранции, които досегашното управление не можа да оправдае с участието на блока. Но това беше отхвърлено и няма смисъл да го коментираме", допълни той.

"ДСБ няма свои министри във властта", заяви Кънев в кулоарите на парламента.

"Колегите взеха решение, че не се променя позицията на Реформаторския блок към управлението. Затова са нужни 5/6 от гласовете на председателския съвет. Така че РБ остава в управлението, но позицията на ДСБ остава непроменена. Ние разглеждаме себе си като опозиционна политическа сила. Повечето ни представители в изпълнителната власт вече са се оттеглили, така че тази опорна точка не важи. Ние не сме полуопозиция, ние сме снели доверие от правителството", допълни той.

На въпрос как са опозиция с министри, Кънев отговори категорично: "Ние нямаме министри".

ДБГ, чието ръководство преди ден реши да остане в управлението, обясни, че всички министри, излъчени от РБ, са на РБ, а не на отделните партии, чиито членове са.

Освен ДСБ, ДБГ и СДС, останалите две партии в Блока са БЗНС на Николай Ненчев и НПСД на Корман Исмаилов. И двамата са решили да се придържат към позицията, която надделее в РБ – тоест, да продължат в управлението.

Военният министър Николай Ненчев, попитан дали ще подаде оставка, декларира, че ще постъпи така, както реши РБ. По думите му има воля за запазване на целостта на реформаторите.

"Нашата партия смята че, Блокът трябва да остане максимално единен", заяви Корман Исмаилов преди заседанието.

Зеленогорски призна, че нямат интерес от предсрочни избори

Всички знаем, че в известна степен е пропукано доверието между ГЕРБ и РБ и конституционните промени, и гласуванията в залата, а и не само тези, но смятаме, че и самата коалиция скърца - не функционира гладко, говоря за голямата коалиция. За нас е по-реалистично да подпишем ново коалиционно споразумение и да се опитаме да прецизираме машината, така че да работи по-добре в името на обществото и да покрием нашите очаквания за реформи.

Ако някой иска предсрочни парламентарни избори, искам да ви кажа, че аз този филм съм го гледал няколко пъти и му знам края. Краят е, че нито една част от фрагментираната десница няма да бъде в българския парламент, а най-вероятно ГЕРБ ще имат самостоятелно мнозинство, допълни Зеленогорски.

Тепърва ще бъдат инициирани разговори с ГЕРБ, уточни той. По думите му ДСБ, въпреки че решиха да останат в опозиция, са заявила, че ще подкрепят инициативите на РБ.

Кунева: Твърденията за разпад на РБ ме натъжават

По-рано пред бТВ вицепремиерът Меглена Кунева отрече, че ще става министър на правосъдието на мястото на подалия оставка Христо Иванов.
Попитана "Вие ли сте следващият министър на правосъдието” и "Имате ли желание да бъдете” тя отговори: "Не”.

Кунева заяви, че твърденията за разпад на РБ много я натъжават. "Аз не съм чула все пак никой от РБ да говори за напускане”, добави тя. "Да вещаем как ще излиза ДСБ от Реформаторския блок е силно надценено. Досега такъв знак не е даден”, каза още Кунева и добави: "Моята работа е да успокоявам обстановката и да предлагам мостове, а не да ги горя”. Тя призова "да направим по-голяма и по-дълбока промяна в Конституцията”. От думите ѝ обаче не стана ясно как ще се случи това.

Аз смятам, че коалиционните отношения не са на добра висота, това до голяма степен зависи от Блока – той не се събира достатъчно често, каза още лидерът на ДБГ.

Кунева не отговори на въпрос дали ако антикорупционният закон бъде сполетян от същото бъдеще като съдебната реформа, тя ще подаде оставка. "Изпълнителната власт има възможност да предложи законопроект, но няма възможност да го гласува”, каза Кунева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

41 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Българофил
  #41

  До коментар №34: Боряно, Борянке, щом си се изпотила, вземи си душ! А колкото до гласуванията на депутатите от ДСБ, сигурен съм, че ще са по съвест!

 2. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #40
 3. Васил Митов
  #39

  Откраднали магарето на Настрадин Ходжа. Събрали се селяните и започнали да коментират. Един казал: "Настрадине, сам си си виновен. От 3 месеца ти разправям да си сложиш по-здрав катинар на обора". Друг казал: "Настрадине, откога ти казвам да си поправиш оградата". Настрадин Ходжа слушал, слушал и накрая казал: "Добре бе, хора. Разбрах. Аз съм виновен за всичко. Кажете ми само, щом е така, крадецът виновен ли е за нещо?". Така сега всички се занимават с РФ и с Радан Кънев, а никой не споменава за долнопробното предателство на Бойко Борисов и депутатите от ГЕРБ.

 4. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #38
 5. so what_deactivated_1521205049
  #37

  Какви МОСТОВЕ ще търси Кунева? Спомням си с каква ОМРАЗА плю Костов след европейските избори. Спомням си как Кунева-Пръмова се присламчи към демократите, като представяше ДБГ пускаше ПЕСНИТЕ ОТ СИНИТЕ МИТИНГИ! Кой не знае коя е тя? Как може целият народ знае истината и да не я харесва, а да няма ЕДНА ПАРТИЯ да се разграничи от миналото и от всички свързани с миналата власт!

 6. so what_deactivated_1521205049
  #36

  И защо да не може по-рано от март да се гласува в Националното събрание излизането на ДСБ от РБ? Някой може ли да ми обясни?

 7. so what_deactivated_1521205049
  #35

  ДСБ няма свои министри във властта", заяви Кънев в кулоарите на парламента. МОСКОВ ИЗКЛЮЧЕН ЛИ Е?

 8. Boriana Boneva
  #34

  Българофил ти ме изпоти да мисля как да ти отговора, защото Радан очевидно няма да ти отговори. Да те светна- не сме преди 1989 г. и сега се гласува или en bloc ако има токова решение или според убежденията и разбиране. Сети се как ще гласуват.

 9. sokrat
  #33

  ЛОГИКАТА на АРИСТОТЕЛ
  и
  АНТИЛОГИКАТА на РАДАН КЪНЕВ
  В българския политически живот шизофренното мислене започва здраво да се вкоренява.
  От времето на антична Гърция в целия свят е известна ЛОГИКАТА на АРИСТОТЕЛ, според която формите и законите на мисленето са абсолютно необходимо условие за протичане на нормалното човешко мислене.
  Най-важната и най-безспорната форма на човешкото мислене, това е СИЛОГИЗМЪТ.
  А ето и класическият пример за силогистично УМОЗАКЛЮЧЕНИЕ.
  ----------------------------------
  АКО

 10. Явор от Германия Костовист
  #32

  N°26 , не се притеснявайте толкова ! Вие нали не сте гласувал за него а за недочелият и Винету нащ премиер Боко от Банкя ;-)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.