РБ "остро" поставил на Борисов въпроса за приемането на закона "Кунева"

Това е един от основните ни мотиви да подкрепяме мнозинството, обяви Зеленогорски

Найден Зеленогорски. Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок (РБ) "остро" е поставил въпроса за приемането на закона за борба с корупцията по високите етажи на властта и конфискацията на незаконно имущество по време на срещата на управляващото мнозинство с премиера Бойко Борисов в петък.

Това обяви съпредседателят на парламентарната група на блока Найден Зеленогорски, ден след като проектът, изготвен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева, беше отхвърлен на първо четене от антикорупционната комисия в парламента с 6 гласа "въздържал се" и едва 4 "за".

"За нас приемането на антикорупционния закон е една от трите политики, които ни мотивират да подкрепяме мнозинството", подчерта депутатът, припомняйки, че "водещата комисия по закона е правна, а в регионалната законопроектът мина с крехко мнозинство на първо четене".

"Ще направим всичко възможно да получим подкрепа за него. Надявам се, че в залата законът ще мине на първо четене, тъй като това е граница, която няма как да преминем. Всички забележки могат да бъдат изчистени между четенията и бях пределно ясен пред колегите от Патриотичния фронт (ПФ)", каза още Зеленогорски.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък увери, че колегите му в групата ще подкрепят проекта, което така или иначе е очевидно, предвид факта, че те и РБ бяха единствените, които гласуваха за закона в антикорупционната комисия. По думите му депутати от управляващото мнозинство, гласували "въздържал се" обяснили на срещата, че изборът им бил провокиран от множеството забележки на шефа на комисията Валентин Николов.

Освен добре известния проблем с възможността за подаване на анонимни сигнали депутатът от ПФ разкритикува преди ден това, че проектът предвижда изборът на бъдещото Бюро "Антикорупция", което ще обединява в себе си част от Сметната палата, БОРКОР, Комисията за конфискация и Комисията за конфликта на интереси, да става с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство в парламента. Николов добави и че има над 30 забележки по текстовете, а след него негативно се изказаха и депутати от БСП и ДПС.

"Абсурдно е докато премиерът е на среща на върха в Лондон за борбата с корупцията и представя усилията на страната ни в тази сфера, ресорната комисия по антикорупция в България да не приеме закона за противодействие на корупцията по високите етажи", коментира вицепремиерът Меглена Кунева в петък пред БНР.

Тя подчерта, че "разликата между първия и втория проект е значителна, като обаче е запазена първоначалната философия за борба с корупцията по високите етажи на властта". Кунева посочи, че в новия проект има отделна глава, посветена на сигналите, което няма да позволи никакви своеволия на Националното бюро за противодействие на корупцията при боравене с тях.

"Ясно е всеки сигнал какви реквизити трябва да притежава, ясно е и, че всеки сигнал – подписан или неподписан, подлежи на предварителна проверка, за да се гарантира, че не става въпрос за клевети. От една страна имаме човек, притежаващ власт, да кажем министър, а от другата имаме гражданин с малко властови възможности. За да компенсираме тази асиметрия, ние овластяваме гражданите като даваме възможност да сигнализират, за да може, ако те виждат нередности, но се страхуват да съобщят, да имат правото да го направят", обясни вицепремиерът.

Както е известно, първият ѝ опит да прокара закона в началото на септември м.г. бе бламиран с гласовете на коалиционните партньори на управляващите ПФ и АБВ. След като преработеният му вариант бе публикуван, той сериозно бе разкритикуван от Върховния касационен съд и Програма "Достъп до информация".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?