РБ отчете ръст на гласовете си, намаляващо влияние на ДПС и шанс за десен президент догодина

Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок (РБ) се представи повече от добре на тези избори, отчете съпредседателят на блока Радан Кънев на пресконференция след втория тур на кметския балотаж в неделя. РБ отчита безпрецедентно вдигане на гласовете. Показваме, че Блокът, в рамките на управленската коалиция, няма абсолютно никаква алтернатива, допълни Кънев.

Увеличаваме влиянието си като брой кметове и като брой общински съветници, увеличаваме влиянието си и като брой гласове от местните избори, обяви той. Според него ДПС намалява влиянието си в местната власт, което означава, че догодина България може да има избран десен президент, без подкрепата на движението.

Кънев изчисли още, че блока има около 10% от всички общински съветници в страната, които благодарение на преференцията са "мажоритарно избрани местни политици".

Ние увеличаваме резултатите си и се очертава около 50% от районните кметове в София да бъдат представители на РБ. За загуби е рано да се говори, каза Радан Кънев.

По думите му партията има солидна основа, която не е имала до преди две години.

За загуби е рано да се говори, защото имаме общини, където резултатите не звучат добре, както и за “по-тънките балотажи” – като този в Добрич, който е друг уникален успех, продължи Радан Кънев.

В Добрич – областен център, в който не ни брояха изобщо, че присъстваме, на първи тур събрахме 20 процента, а сега не е ясно дали имаме 49 или 51 процента, поясни той. По повод резултатите в Хасково Кънев каза, че загубата е повече от видима и “Георги Иванов е изчерпил изцяло доверието на своите съграждани”.

Според него задължително трябва да се отбележи, че на местата, където реформаторите са били силни на първия тур и категорично са подкрепили ГЕРБ на втория тур, на базата на политическо споразумение, в момента постигат една от големите си цели – “измитането на крепостите на БСП и ДПС от картата на областните центрове”.

"В Шумен, Пловдив, Ловеч, Видин има функциониращи десни мнозинства между ГЕРБ и реформаторите”, допълни още Кънев.

"Преди всичко да поздравим и благодарим на колегите в Плевен за уникалния политически пробив и връщането в този основен областен център на Северна България, който ни беше отнет преди четири години и, който в много трудни условия те си върнаха с една гръмотевична преднина”, каза Радан Кънев по повод победата на Георг Спартански срещу кандидата на ГЕРБ в града. По време на пресконференцията стана ясно, че РБ са направили пробив и в Добрич с кандидата си Йордан Йорданов, който печели срещу дългогодишния кмет Детелина Николова, издигната от ГЕРБ.

"В по-малките общини имаме много добри новини. Г-н Кабаиванов в Карлово е сигурен победител. Ради Минчев в Перущица е сигурен победител. Симеоновград е община, която печелим много убедително на втори тур. Намалява влиянието на ДПС в местната власт. До извода, че десен кандидат може да спечели на първи тур изборите догодина, без ДПС, остава само една крачка", прогнозира той.

Не сме доволни от резултатите на местните избори, защото Реформаторският блок не е втора политическа сила, заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски.

"Освен ГЕРБ, разбира се, ние имаме едно безпрецедентно вдигане на гласове. Ще отчетем и местата, на които не сме се представили добре. Но се оказва, че в рамките на тази управленска коалиция РБ е без алтернатива", каза Лукарски.

"Резултатите от изборите са най-добрият тест за това какво постигнахме ние като коалиция и като коалиция във формата на управление централна власт”, допълни той.

Според Корман Исмаилов, лидер на НПСД, тези избори са били най-трудните за РБ, но въпреки многото търкания и борбата в партиите и между тях, резултатите са добри. По думите му формацията е показала, че има потенциал.

Според шефа на щаба Найден Зеленогорски, който в събота вечерта изпрати сигнал за нарушения, Реформаторите ще са доволни повече от честна загуба, а не както опонентите им от ГЕРБ. На въпрос, че и от ГЕРБ са пратили сигнал срещу него, той посочи: "Както се казва: "Крадецът казва дръжте крадеца". По негови данни на първия тур са били купени 10-15 хил. гласа. "Ако сега не се купуваше сериозно и на втория тур, друг щеше да е резултатът ни - доста по-висок", добави Зеленогорски, който е бивш кмет на Плевен и загуби през 2011 г. в ситуация на невероятни манипулации от страна на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2015

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?