РБ отива на изборите в коалиция с "Глас народен"

Партия "Глас народен" се присъедини към Реформаторския блок (РБ) за съвместно участие на предстоящите парламентарни избори. Коалицията ще се нарича "Реформаторски блок-Глас народен", а лидерът на новоприсъединилата се формация Светослав (Светльо) Витков вероятно ще оглави листата в 25 МИР-София и така ще влезе в битка с Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Подписаното в петък споразумение предвижда и по-дългосрочно сътрудничество.

Привличането на "Глас народен" вероятно цели да компенсира излизането от РБ на три формации – ДСБ и Гражданския съвет, които учредиха "Нова република", и на НПСД, която се обедини с ДОСТ.

Три години "Глас народен" не се коалира с никого, но на един етап всяка политическа сила трябва да реши дали да остане сама или да се коалира като целта е защита интересите на гражданите, обясни музикантът съюза с Реформаторите. Той уточни, че лявото и ляво-център не импонират на целите и разбиранията на неговата формация.

В Столичния общински съвет, в който партията на Витков има двама съветници, "Глас народен" е в коалиция със "Зелените" и с "Движение 21" на Татяна Дончева. През ноември Светльо Витков бе издигнат за президент от коалиция "Глас народен" и "Зелените", но не стигна до изборите заради нередности в подписката за регистрацията му.

"Когато погледнете политическото пространство в България и теглите една черта, ще видите, че париите, които са център-ляво -БСП, АБВ, Кадиев, нямаме работа с тях и общи възгледи. Докато партиите в дясното пространство са близки до нас. РБ е единствената коалиция, която не е лидерска, така че се присъединяваме към тях, защото знаем и вярваме, че всички партии, които седят в дясно, ще трябва един ден да се обединят. Този ден предстои, ако не на тези, то на следващите избори”, коментира още Витков след подписването на споразумението с РБ.

Той обяви, че неговата партия никога няма да гласува срещу националната сигурност, вдигане на данъците и теглене на нов дълг.

Десницата трябва да е единна в този динамично развиващ се свят, става дума за стратегическа игра, коментира ръководителят на предизборната кампания на РБ Петър Москов.

Ако искаш да постигнеш нещо в политиката и да вървиш напред, търсиш хора, с които имаш нещо общо и имаш повече за, отколкото против, заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски: "Сигурно имаме и различния с "Глас народен", но имаме общото виждане, че България трябва да бъде част от Европа, не само на картата и географски. Поради това направихме тази коалиция. Казвам на футболен език, че направихме една добра национална селекция, която съм сигурен, че на 26 ще има много повече играчи, отколкото тези, които играят на полето на популизма. Сигурен съм, че ще се представим с отличен резултат на изборите".

Найден Зеленогорски допълни, че РБ и "Глас народен" ги свързвало "много тичане по митинги на СДС" и битката им срещу няколко комунистически правителства.

"Дойде време за обединение. Ние в дясно сме единствените, които показват как може да се обединяваме, а не да се цепим. Дясноцентристките избиратели са изправени пред изключителни проблеми с опита за фрагментиране. РБ е тази обединителна част на дясното, която, включвайки такива цветни политически сили, като "Глас народен", ще става още по-интересен за българките избиратели", смята Зеленогорски.

"Уверявам ви, че това не е последното разширение на РБ. Днес и в следващите дни ще добавим още елементи в дясноцентристкия политически спектър към РБ и ще се представим много силно на тези избори", допълни той.

По-късно в петък към обединението ще се присъедини и "Кауза България".

Според хронограмата на ЦИК коалициите могат да подават заявление за извършване на промени в състава и в наименованието на вече регистрирана коалиция до 17 часа в събота.

Водачите на листите на Реформаторския блок ще бъдат представени в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от България