Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

РБ отказа да участва в консенсуса на ГЕРБ и ДПС за окастрена реформа

Борисов промотира новия конституционен проект на Местан, но постави условие за подкрепа от реформаторите

24 коментара
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок (РБ) единодушно отказа да подкрепи новия план за съдебна реформа, зад който се обединиха ГЕРБ и ДПС. Решението бе взето в сряда следобед от парламентарната група и председателския съвет на блока, часове след като премиерът Бойко Борисов обяви, че Патриотичният фронт (ПФ), АБВ и БДЦ също стоят зад новия окастрен проект на реформата и макар че той може да бъде гласуван с наличните 163 гласа, няма да бъде внасян, ако няма подкрепата на РБ.

Планът на ДПС, известен като "План Б" за съдебната реформа, на практика редуцира 2/3 от реформаторския проект. Не е ясно какви други мотиви, освен политически – за смазването на РБ, стоят зад идеята да се оттегли сегашния проект и да се внесе чисто новият, при положение, че на първото четене конституционните промени се гласуват ан блок. Това означава, че при второ и трето четене, когато се гласува текст по текст, въпросните 2/3 от предложенията могат отново да отпаднат, ако не получат нужното мнозинство. Или ако междувременно бъдат отхвърлени от Конституционния съд (КС), до който депутатите решиха се допитат, отново по искане на ДПС.

РБ не вижда смисъл и полза от подмяната на дебата

Реформаторите отказаха да участват в "План Б" с аргумента, че не могат да бъдат част от новия консенсус в Народното събрание за внасяне на изцяло нов Закон за изменение и допълнение на конституцията. Смисълът на този нов законопроект по същество е, че запазва влиянието на главния прокурор Цацаров върху бъдещата прокурорска колегия във ВСС. Във варианта на РБ влиянието на главният прокурор най-малкото ще е под въпрос заради различното съотношение между прокурорите, избрани от парламентарната квота, и от професионалната гилдия, посочиха реформаторите.

РБ е решил с голямо единодушие, че стои зад конституционните промени, внесени през май съвместно с ГЕРБ, като изразява готовност за търсене на съгласие между достатъчно политически сили. Реформаторите смятат, че новите предложения не покриват дори минималните изисквания за начало на съдебната реформа.

"Никой не видя смисъл и полза от подмяна на дебата", написа съпредседателят на РБ Радан Кънев във Фейсбук.

Топката е в полето на ГЕРБ

Президентът е против новия проект на ГЕРБ и ДПС за съдебна реформа, призова за консенсус по сегашния

Президентът Росен Плевнелиев призова поправките в конституцията да се гласуват в петък. Позицията си той обяви в сряда, след като ГЕРБ подкрепи искането на ДПС и АБВ подготвените от правосъдното министерство поправки да бъдат оттеглени и вместо да се гласуват на 24 юли, да се внесе изцяло нов законопроект, който шкартира 2/3 от сегашния.

Плевнелиев подкрепя усилията на премиера Бойко Борисов да търси съгласие и застава "твърдо зад правосъдния министър Христо Иванов за прилагане на Стратегията за съдебна реформа".

Още

Сега топката е в полето на ГЕРБ, които трябва да решат дали играят заедно с ДПС за консенсусния план, или, както се изрази Борисов, "отиват на поражение" с гласуване в петък на стария си проект, който ще бъде отхвърлен. Разбира се, съществува и вероятността за поредни кризисни совалки и преговори, в които най-силният аргумент няма да е нито една партия, а на Европейската комисия и влиятелните европейски държави, които настояват категорично да се приемат конституционните промени, предложени от правосъдния министър Христо Иванов.

ГЕРБ реагираха с мълчание на взетото от РБ решение, очаквайки какво ще каже лидерът им Бойко Борисов, който все още не е казал нищо.

Битката за съдебната реформа се прехвърля в КС, който обслужи Пеевски

Новият план за съдебна реформа, зад която стои конституционно мнозинство от 180 депутати, бе обявен от министър-председателя в сряда по обед след срещата на лидерите на парламентарните групи. Освен отмятането на ГЕРБ от първоначалния проект, на който те са вносители заедно с РБ, се разбра също, че политическата битка за съдебната реформа се прехвърля към Конституционния съд, който ще бъде питан за промените в основния закон, свързани със съдебната власт. Същият състав на КС, който преди година и половина обслужи Делян Пеевски и ДПС, трябва да се произнесе по допустимостта на конституционните промени.

Идеята е на 24 юли, когато трябваше да се гласуват внесените конституционни промени, да се внесе чисто новия законопроект. Преди това обаче трябва да бъде оттеглен реформаторският проект, на което се противопоставят РБ.

Предложението за тази подмяна бе направено преди ден от лидера на ДПС Лютви Местан пред премиера Борисов. Трите консенсунси точки пък бяха изброени преди това от лидера на АБВ Георги Първанов. В сряда сутринта Борисов направи среща и с БСП, които потвърдиха, че няма да подкрепят конституционните промени, а по-късно се дистанцираха и от консенсуса около новия проект на ДПС, който се внася от името на ГЕРБ. От самото начало на преговорите социалистите следват своя интерес да оставят поле на ДПС да притиска и ГЕРБ, и РБ.

Проектът ГЕРБ-ДПС се състои от 3 точки и слага кръст на важни реформи

След лидерската среща министър-председателят обяви трите точки в законопроекта: разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска; увеличаване на ролята на инспектората и пряк избор на членовете на съвета от съдийската и прокурорската колегии.

От новия проект са изрязани редица основни идеи - явно гласуване при кадровите назначения във ВСС, скъсяване на мандата на ВСС и въвеждането на макар и минимална отчетност на държавното обвинение.

Отпада също и съвещателният глас на правосъдния министър на заседанията на двете камари на ВСС, сезирането на КС от съдилищата и Висшия адвокатски съвет, изискването главният съдебен инспектор да има 10 години стаж като съдия, а самият инспекторат по модел на ВСС да е разделен на две квоти.

Преди председателската среща, която изкова консенсуса но новия план, се проведоха поредните разговори между ДПС и РБ. Обсъждан е ключовият текст, предвиждащ Висшият съдебен съвет (ВСС) да се раздели на две камари и съдебната камара да взима кадровите решения за съдиите без намеса на прокурорско-следователската камара, която да решава да прокурорите и следователите.

Тази конституционна промяна, предложена от Христо Иванов, която изцяло се припокрива с европейската практика и на България е препоръчано да я въведе, среща съпротивата на главния прокурор и партийните му лобита ДПС, АБВ и БСП. Те настояват кадровите решения да се взимат от общия пленум на двете камари с съдебния съвет, което на практика бетонира сегашната практика прокурорите да решават за назначения, уволнения и повишения на съдии.

ДПС са дали заявка да отстъпят за прокарването ѝ, но настояват членовете на прокурорската камара от политическата квота да бъдат намалени и да нямат преимущество спрямо пряко излъчените от прокурорите и следователите.

Борисов призова РБ да приеме офертата на ДПС за състава на двете камари в съдебния съвет, според която политическата квота в прокурорската камара да бъде намалена, така че да не доминира, а тази в съдебната камара да се повиши.

Тези промени бяха обсъдени между РБ и ДПС преди лидерската среща.

Конституционните промени могат да се гласуват до 20 септември

След като новият проект бъде внесен на 24 юли, започва да тече едномесечният срок, в който той да бъде разгледан от парламентарната конституционна комисия. Седмица по-късно проектът може да бъде внесен в пленарна зала и ако събере 180 гласа, тръгва по ускорена процедура към второ и трето четене. Така около 20 септември е обозримият срок, в който измененията в конституцията да бъдат приети окончателно във вида, в който е разрешил Конституционният съд, от който пък ще се очаква да се произнесе в спешен порядък.

Питането към КС ще бъде отправено между първото и второто четене на проекта.

Голямо поражение за ГЕРБ и РБ, ако реформаторите не отстъпят

"Единственото, по което има разминаване към момента е, че Реформаторският блок трябва да преодолеят начина, по който се избират ръководствата в колегиите (във ВСС -бел.ред.)", заяви Бойко Борисов на брифинг след председателския съвет.

"Към момента сме предложили 8 на 5 – 8 съдии срещу 5 от парламента. В прокуроро-следователската - 6 на 6”, обясни той и добави, че ако днес РБ вземе подобно решение, утре ще бъде намерен консенсус.

"Това е, което заявих на Радан Кънев, Зеленогорски, колегите от РБ, защото там има сили, които биха подкрепяли едно или друго предложение, независимо че вече бихме могли да съберем достатъчно гласове”, посочи премиерът.

"Независимо, че можем вече да съберем достатъчно гласове и да променим конституцията, ако те не могат да постигнат единно решение на Реформаторския блок, буквално заявих и ще го заявя пред вас, ще отида на поражение в петък, но няма да създам условие за напрежение върху самия Реформаторски блок", декларира министър-председателят.

"Предлагам и се надявам следобед да подкрепят подобно решение, защото в петък при липсата на гласове това ще бъде голямо поражение и за ГЕРБ, и Реформаторския блок”, заключи Борисов.

На въпрос дали новият план е бламиране на правосъдния министър, Борисов почти избухна: "Това е предложението на Христо Иванов. Аз я водя тази битка, за да защитя двете колегии сами да се избират и сами да се утвърждават заради изричното изискване на министъра. Така че повече как да го защитя? Аз от негово име се разправям вече дни наред. Той сам не може да се оправи, видно е. Сам ще го смачкат. Стоя зад него и го подкрепям."

Няколко часа по-рано премиерът обяви, че е "подведен" от Христо Иванов и РБ за съдебната реформа, в която имало повече политиканстване и нищо от това, което е поискала прокуратурата.

Присъствието на РБ в управлението като коалиционен партньор легитимира кабинета на Борисов като реформаторски и дясноцентристки, но пък цената, която РБ плаща за всички досегашни компромиси, е реализирането на съдебната реформа.

"Ако има сближаване на позициите, всеки ще отстъпи за нещо, но ние няма да се отдръпнем от дълбоката структурна реформа на ВСС, защото в момента това е гнездото на всички проблеми", заяви Радан Кънев преди заседанието на РБ. Сутринта той каза пред бТВ, че РБ е направил много компромиси за съдебната реформа и няма накъде да отстъпва: "Ние сме стигнали до абсолютния минимум, от който, ако слезем още надолу в дълбочина на реформата, от нея няма да има абсолютно никакъв смисъл, освен да ходим да лъжем в Брюксел, че сме направили реформа. Само че тези хора отдавна не пасат трева, когато става дума за България".

Гласуването на конституционните промени е първата крачка, която да обезпечи съдебната реформа, която в същинската си част е залегнала в Закона за съдебната власт, който Христо Иванов представи в края на май, но трябваше да бъде внесен в НС през есента. Промените в съдебния закон могат да бъдат гласувани и с обикновено мнозинство, с каквото управляващите разполагат, стига да искат да го използват.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Мони_deactivated_1480055728
  #24

  Цвък: ДПС вече не контролира прокуратурата чрез Пеевски, смята Цветаноl Ако гласуват проекта на лелеевски и ментата под мъдрото ръковАдство на сава и павел, да стават и да си съобщават трите имена ,дали са били агенти, явочници, щатни, чин, длъжност и направление на репресивните служби и имотнотд и финансово състояние.

 2. Gai-Jin
  #23

  Единствената надежда е, че ЕС ще натисне Магнолията да не се поддава на игрите на агент Павел и да продължи с болезнените, но жизнено необходими за България реформи.

 3. Коментарът е изтрит в 10:39 на 10 август 2022 от автора.
  #22
 4. ирис
  #21

  Сбогом Бойко

 5. [email protected]
  #20

  Значи реформа няма да има,или ще е направена без РБ.И за какво ручаха жабетата РБ.Парламента ще покаже че може да работи и без РБ.

 6. Жалка история... в БГ има хора, които наричат себе си комунисти и костовисти... всичко е резултат от нехайството и безхаберието на българина и от манипулирана полиция. Вместо тия да са в затвора, някой се нарича с имената им....да се наричаш костовист е равносилно да се наричаш комунист или дори стамболовец.... ако не питай Костоф с какво влезе в политиката и с какво излезе... аман.... ужас... прост народ.

 7. Присъствието на РБ в управлението като коалиционен партньор легитимира кабинета на Борисов като реформаторски и дясноцентристки, но пък цената, която РБ плаща за всички досегашни компромиси, е реализирането на съдебната реформа.

 8. Дано Реформаторите да си запазят поне лицето и позицията. Боко ще си плати за делаверата с Местан и Гоце. Да го видят и в ЕС колко е "диалогичен" деформатор ;-)

 9. Не случайно ГЕРБ, ДПС, Патриотичният фронт, АБВ и БДЦ се страхуват от НЕЗАВИСИМИ съдии!!! Иван Костов е единственият премиер след "прехода" който направи безкрайно много за България. Проведе неблагодарните реформи и тласна странта напред, създаде предпоставките за да станем член на цивилизованият свят (ЕС и НАТО). Комунисти, мутри, ченгета, простаци и калинки му благодариха като го обсипваха две десетилетия с помия. Всички опити за реформи след него са от сорта на тази която предстои.

 10. Jack Daniels
  #15

  Маската на Б(Г)ойко падна. От тук до резултата на Симеончо Борисов разстоянието е по-малко от година.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.