РБ пред избор дали да играят сами или с ГЕРБ за президент

Даниел Вълчев: Общ кандидат с ГЕРБ ще навреди на РБ и ние няма да участваме в такива преговори

РБ пред избор дали да играят сами или с ГЕРБ за президент

Дали Реформаторският блок да се обедини около собствена кандидатура за президент, дали да търси общ независим кандидат с ГЕРБ и до каква степен е възможно партньорство с Патриотичния фронт. Такива теми е обсъждал във вторник Изпълнителният съвет на петте партии в дясната коалиция, разделена на управляващо и опозиционно крило. По традиция единно решение няма, разговорите продължават и другата седмица.

Предложението за общ кандидат между РБ и ГЕРБ е на лидера на ДСБ Радан Кънев, според когото РБ не може самостоятелно да наложи достатъчно силна проевропейска кандидатура. ДСБ обаче изключва възможността за съвместно участие както с "националпопулистки формации - от типа на "Атака" или Патриотичния фронт, така и с формации, които развиват малцинствен национализъм и популизъм - от типа на ДПС и на ДОСТ", по думите на Радан Кънев.

ДБГ е против обща кандидатура с ГЕРБ, защото това щяло "да обрече РБ на тежък и продължителен неуспех", както обясни Даниел Вълчев.

По-рано ДБГ обаче са предложили единодействие с Патриотите, което пък се отхвърля от ДСБ.

Засега изглежда почти сигурно, че идеята на ДБГ за обща номинация на РБ и ПФ няма да се реализира. "Повечето партии сме против това, така че и хората на Кунева ще се откажат", смятат участници в заседанието на Изпълнителния съвет.

Макар да са наясно, че ГЕРБ няма как да се съгласи на формулировката "независим кандидат-президент", ДСБ са настоявали най-много за провеждане на такива преговори. Те обаче веднага били заподозрени от ДБГ и СДС, че се опитват да изтъргуват номинациите по следния начин: президент за ГЕРБ, вицепрезидент от РБ. Партията на Кънев уверила, че не е така.

Идния вторник Изпълнителният съвет на РБ трябва да реши дали ще излъчи преговорен екип, който да покани ГЕРБ на разговори.

Според Даниел Вълчев обаче партията му няма да участва в такива преговори.

Бившият вицепремир от кабинета "Станишев" и член на ДБГ коментира пред бТВ във вторник след заседанието на РБ:"Ако искаме да укрепим наистина Реформаторския блок и да покажем, че сме единни, тогава Реформаторският блок трябва да издигне своя кандидатура за президент".

Според него обща кандидатура на ГЕРБ и РБ ще обрече Блока на тежък и продължителен неуспех.

"Нашето мнение е, че това е неправилна стъпка, би навредило тежко на РБ, тежко би разочаровало хората, които са гласували за РБ”, подчерта той. Тази позиция е била изразена и пред другите партии от обединението, след като темата е била повдигната от ДСБ.

Ако бъде взето решение за преговори с ГЕРБ, партията на Меглена Кунева няма да се противопостави, но и няма да излъчи свой представител.

"ГЕРБ няма да се съгласят на нищо друго, тяхна кандидатура, около която ние да подскачаме леко и да потракваме като във фламенко”, коментира иронично Даниел Вълчев.

Според него има смисъл от общ кандидат на управляващото мнозинство, ако се види ясно обединение в лявото и обособяване на алтернатива на управлението. Това обаче не се виждало: "Сега ще вадят кандидати от преди 100 години да ги преизбират отново...”.

Думите на Вълчев обаче противоречат на изказване на Меглена Кунева от миналата седмица. Тогава тя заяви, че ако в РБ "се напрегнат" е възможна обща кандидатура "в център-дясно". Дни преди това пък Димитър Делчев от ДБГ заговори за преговорен екип на РБ с другите десни партии за излъчване на обща номинация за държавен глава.

На заседанието на Изпълнителния си съвет Реформаторите още са обсъждали възможностите за провеждане на конгрес за окрупняване на Блока, както и за начални стъпки за общо лидерство. Както цялата предходна година в този разговор РБ не са постигнали успех. Вероятно по тази причина Вълчев коментира още, че Реформаторският блок ще продължи да съществува и по чисто "социологическа причина”: "Всички изследвания през последните месеци показват, че нито една от партиите от РБ не взема повече от 1%”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?