РБ предлага амнистия за информаторите за купуването на гласове

РБ предлага амнистия за информаторите за купуването на гласове

Хората, които са участвали схеми за купуване на гласове, да не се наказват, ако съдействат за разкриване и осъждане на своите съучастници. Тази промяна в Наказателният кодекс предлагат депутатите от Реформаторския блок.

Информаторът ще придобива своеобразен имунитет срещу наказателно преследване само при условие, че доброволно и незабавно съобщи на МВР или прокуратурата за схемата. От РБ обясняват, че целта на законопроекта е властите да не преследват само "дребните риби", а тези, които организират и финансират купуването на гласове.

Тази идея за промяна в Наказателния кодекс върви в комплект с предложение за четворно завишаване на наказанието за купуването на гласове, което почти би го приравнило по тежест с убийството. Народните представители искат за това престъпление да се полага затвор от 6 до 20 години затвор. За сравнение основният състав за убийство предвижа от 10 до 20 години затвор.

Сега за това престъпление присъдата е глоба или затвор до 5 години, което поставя това престъпление в графата "леко наказуеми". Това означава, че няма как купувачите на гласове да бъдат подслушвани, а ако все пак бъдат изловени, то най-често се отървават с глоба или пробация. В този контекст леко завишаване на наказанията изглежда обосновано, но все пак четворно увеличение на наказателна репресия изглежда прекомерно.

В сряда стана ясно, че Реформаторският блок се отказва от екзотичната си идея да се вкарват в затвора магистрати, които се срещат насаме с политици.

Точно преди края на лятната сесия на парламент депутати от РБ внесоха и веднага след това изтеглиха своя първи проект за промени в закона. Причината за изтеглянето му бе идеята им всеки магистрат да бъде вкарван в затвора за между две и пет години, ако бъде заловен да си говори насаме с политик. Предлагаше се и глоба за разговори тет-а-тет от 10 000 до 50 000 лева. Срещите между магистрати и министри да са позволени, ако на тях присъстват най-малко още трима души, предлагаха десните.

Още тогава беше очевидно, че предложението няма как да бъде прието, защото влиза в челен сблъсък с основния конституционен принцип, че всеки е невинен до доказване на противното. Няма как някой да бъде съден, само защото си е говорил с друг човек.

Идеята на реформаторите отнесе тежки критики от Висшия адвокатски съвет, който също я определи като противоконституционна. Като резултат от критиките десните оттеглиха предложението си.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?