РБ предлага начин за сваляне на лихвите по АЕЦ "Белене"

Иска спешна промяна на законовото оскъпяване на борчовете от 10% на 8 на сто за фирми и 4 процента за граждани

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Има начин да се спестят 20 процента от начисляваните ежедневни лихви за забавеното плащане на произведеното оборудване за АЕЦ "Белене", смятат депутати от Реформаторския блок, които в понеделник призоваха Народното събрание още тази седмица да разгледа внесен от тях още през юни законопроект за намаляване на определения още преди двадесет години лихвен процент за забава на дължимите плащания от фирми и граждани.

Предложението е лихвата да се намали от 10 процента върху основния лихвен процент на БНБ, валиден за юридически и физически лица, на 8 на сто за дълговете на фирмите и 4% за борчовете на гражданите.

Според на народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ, ако промяната бъде спешно приета, определените от арбитражния съд в Женева ежедневни лихви от над 330 хил. лв. за забава на погасяването на 620 млн. евро за реакторите ще се намалят с над 60 хил. лв. Като цяло дължимите лихви ще се намалят с 20 процента, изчисляват от РБ, след като Димитров и Славов миналата седмица се запознаха с арбитражното решение за АЕЦ "Белене".

От Министерството на енергетиката обясниха, че действително лихвите за забава на плащането на дълга на "Националната електрическа компания" (НЕК) към руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) са определени по българското законодателство, но не се наеха да коментират как намаляването на законовата у нас лихва за забава ще се отрази върху арбитражното решение, обявено на 16 юни 2016 г., предвид, че не е прието да се приемат закони със задна дата.

В същото време обаче парламентът съвсем наскоро – в средата на септември, прие ретроактивен закон за въвеждане на данък "уикенд" за ползваните за лични цели служебни автомобили и сгради.

Депутатите от РБ смятат, че разглеждането на техните предложения не може да бъде забавяно повече, с оглед на дължимите над 1.2 млрд. лв. от НЕК към АСЕ за АЕЦ "Белене". Според тях има начин още тази седмица поправките да бъдат приети, както спешно за десетина дни мина през одобрения в парламента и бе публикуван в Държавен вестник миналия петък законът за държавния заем за НЕК.

Исканите от тях поправки за намаляване на лихвата за забава на задължения по договорни отношения у нас са мотивирани с това, че в България тази тежест е по-голяма от средноевропейското ниво от 8 процента. В мотивите си те прилагат анализ на законодателството на европейски държави, в някои от които има и различни ставки за фирми и за граждани.

В 21 от 28-те страни-членки на ЕС лихвата за забава е 8% върху основния лихвен процент в страната, който в момента у нас е нула, аргументират се депутатите, които искат и оскъпяването да е различно за дългове на юридически и физически лица.

"Надбавката за плащане на просрочени задължения от над 10% е определена у нас преди повече от 20 години при съвсем различна икономическа и финансова обстановка - икономическа нестабилност, висока инфлация и съответно и висок основен лихвен процент на БНБ. Задържането на лихвата за забава на тези високи нива към днешна дата, когато лихвите на банките с близки до нулата, определя характерът на лихвата за забава не като компенсационен, а като санкциониращ. Освен това, еднаквият размер на лихвата за забава за физически лица и търговски субекти ги поставя в неравностойно положение и не е в духа на практиката, която се прилага в някои европейски страни, а именно лихвата да бъде диференцирана", посочват в мотивите към законопроекта депутатите.

Според тях тази тежка лихва води до много случаи, при които оспорвани от граждани малки сметки за ток, парно и телефон стават непосилни за плащане суми след продължителен съдебен процес.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес