РБ предлага осъдените длъжници да плащат само реални съдебни разноски

РБ предлага осъдените длъжници да плащат само реални съдебни разноски

Осъдените за неплатени дългове физически лица да плащат само за реално извършени съдебни разноски, а не фирмите, към които са забавили хората плащанията си, да им начисляват огромни хонорари за юрисконсулти и адвокати, които са служители на самите фирми и така борч от под сто лева да набъбне над 500 лв. Това предложение за промяна в Закона за правната помощ са внесли народните представители от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов и колегата им от ГЕРБ Методи Андреев в понеделник в парламента.

Според внесената корекция фирмите, съдещи гражданите, ще трябва да доказват, че са платили за адвокатска помощ като размерът на присъденото възнаграждение не може да надхвърля максималния размер за съответния вид дело, определен в Закона за правната помощ.

Тримата депутати обясняват, че така ще бъде решен един от най-наболелите проблеми на хората със забавени сметки, свързан с големия размер на допълнителните разноски, такси, възнаграждения и лихви, които биват присъждани по делата, водени от доставчици на комунални, мобилни и др. услуги с продължителен срок на доставка на потребители.

Корекциите предвиждат фирмите да не могат да претендират юрисконсултски разходи, когато са представлявани в съдебното дело от свои адвокати. "Това е явно несправедливо, тъй като очевидно юрисконсултът като лице, работещо по трудов договор с работодателя си, получава месечно възнаграждение за това, което му се възлага да върши през целия месец, независимо от започването или приключването на едно конкретно дело през този период. Наред с това, дейността на юрисконсулта и заплащаното му месечно възнаграждение включва и редица други ангажименти - правни консултации по юридически казуси, правни анализи, подготовка на проектодоговори и пр. по широк обем от казуси-т.е., юрисконсултът извършва в рамката на месечното си възнаграждение и голям обем работа, извън едно конкретно дело. А да се държи отговорно за заплащането на всички тези разходи ответното лице по същото това конкретно дело е недопустимо", посочват вносителите на поправката.

Освен това адвокатското възнаграждение включва в себе си редица компоненти извън заплащането на труда по конкретния казус - командировъчни, здравно-осигурителни вноски, данъци, счетоводно обслужване, разходи за кантора и пр., каквито един юрисконсулт няма и каквито работодателят му може да претендира по досегашния общ ред.

Липсата на изрично изискване да се докажат направените разходи за юрисконсулт водят до злоупотреби и неоснователно обогатяване на съответния търговец за сметка на задлъжнялото лице.

Тримата народни представители смятат, че заплащането на допълнително възнаграждение за процесуално представителство от юрисконсулт следва да е по реда на Закона за правната помощ, а не на Закона за адвокатурата, и то да става след доказване, че реално са платени исканите сучи от търговеца на юрисконсулта.

Така ще се предотвратят абсурдни казуси, при които размерът на исковата претенция се оказва в пъти по-малка от общата присъдена сума в края на делото, след като към нея се прибавят законната лихва за забава, мораторна лихва, разноските, възнаграждения за юрисконсулт и пр., аргументират се Димитров, Славов и Андреев.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?