РБ предлага служебният кабинет да бъде назначен веднага и да остане до вота през октомври

Реформаторите издигнаха Меглена Кунева за еврокомисар

РБ предлага служебният кабинет да бъде назначен веднага и да остане до вота през октомври

Незабавна оставка на правителството, служебен кабинет от 6 юли, който да работи до началото на август, след това – разпускане на парламента и предсрочни избори на 5 октомври. Такива предложения отправиха в понеделник от Реформаторския блок (РБ).

 

Ден след консултациите при президента, на които РБ участва, формацията поиска и мораториум върху големите обществени поръчки, за да се спре източването на държавата в последния момент преди изборите.

 

На срещата в неделя бе постигнато съгласие за 42-то Народно събрание да се разпусне на 6 август, когато с указ на президента да бъде назначено служебно правителство, което да подготви предсрочните избори на 5 октомври.

 

Реформаторите смятат, че с предложението им за незабавна оставка на кабинета "Орешарски" и назначаване на служебно правителство от 6 юли вместо от 6 август ще бъдат изпълнени всички договорки, постигнати между партиите и президента. Същевременно с това ще бъде премахнат "единственият останал генератор на нестабилност" - правителството, което страда от пълна липса на доверие, обясни зам.-председателят на ДСБ Петър Москов.

 

Той смята, че в предишните години вече има пример за служебен кабинет, който да работи при действащ парламент – правителството на Стефан Софиянски от пролетта на 1997 г., което управлява 7 дни при действащо Народно събрание.

Според конституцията, ако в рамките на действащия парламент не се постигне съгласие за съставяне на нов кабинет, президентът назначава служебно правителство, разпуска НС и насрочва нови избори в срок от 2 месеца след разпускането. Така според реформаторите няма законова пречка.

 

Москов представи четири стъпки за възстановяване на общественото доверие. Оставка на кабинета още днес, конституционната процедура по връщането на мандата от първите три партии в парламента, назначаване на служебно правителство още идния понеделник, разпускане на парламента на шести август и избори на 5 октомври.

"Служебният кабинет може да договори новите европейски фондове, рамката, споразумението - задача, която изглежда немислимо трудна а сегашното управление", коментира Мартин Димитров, член на гражданския съвет на РБ.

 

"Ние бихме застанали зад кандидатура на Меглена Кунева за еврокомисар", отговори Петър Москов на въпрос за позицията на блока по предстоящата номинация от страна на България. Той уточни, че изборът на подходяща фигура изисква съгласие между политическите сили и ще съвпадне по време с работата на служебното правителство.

Найден Зеленогорски уточни, че предложението не е било обсъждано в блока и Меглена Кунева не знае за него. "Тя би се справила", увери той. И подчерта, че на консултации при президента трябва да бъдат изготвени критериите за българската номинация.

Петър Москов посочи, че Реформаторският блок не подкрепя идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се вземе заем от Международния валутен фонд за спасяването на банките. От такъв, по думите му, няма нужда. Мартин Димитров пък оцени решението на Еврокомисията да одобри държавна помощ от България в размер на 3.3 млрд. лв. за банките като опит да покаже, че българите трябва да са спокойни, че Брюксел застава зад българските банки. Комисията знае, че подобна финансова подкрепа не е необходима, но показва, че може да помогне, каза той.

 

Освен за мораториум върху всички обществени поръчки и концесии, РБ настояват и за промени в Изборния кодекс. Машинно гласуване, активна регистрация, премахване на мъртвите души, за да направим тези избори максимално честни, обясни заместник -председателят на "България на гражданите" Найден Зеленогорски.

Споделяне

Още по темата

Още от България