РБ предлага въвеждане на електронния вот до 2018 година

РБ предлага въвеждане на електронния вот до 2018 година

Въвеждане на електронно гласуване след две години - такива промени в Изборния кодекс предлагат депутати от всички партии и Гражданския съвет в Реформаторския блок.

В началото на годината депутатите решиха до края на февруари правната комисия в парламента да одобри на първо четене промени в Изборния кодекс за въвеждане на електронния вот, а до 30 април да бъдат приети и на второ гласуване. Решението е свързано с проведения в края на октомври референдум за електронното дистанционно гласуване.

"Предлагаме електронният вот да се провежда от 7 до 4 дни преди изборния ден с хартиени бюлетини", каза на пресконференция в НС депутатът Антони Тренчев (ДБГ), на който присъстваха и колегите му Димитър Делчев и Петър Славов. Всеки избирател ще може да си променя многократно вота в срока, като ще се зачита последният въведен глас, каза Делчев и уточни, че по този начин се предотвратява вариант, при който някой събира лични карти и гласува с тях.

Упражняването на електронния вот ще става с ПИН код - подобен на банковите, както и с новите лични карти с електронна идентификация.

По думите на Тренчев, въпреки че даден гласоподавател е гласувал електронно, той ще може да подаде и хартиена бюлетина. След това при проверка се премахват електронните гласове на всички, гласували и традиционно. Тази проверка ще се осъществява от постоянна комисия към Централната избирателна комисия (ЦИК).

Законопроектът, който е създаден по естонския модел, предвижда софтуерният код да бъде от отворен тип и по този начин всеки да може да предлага промени в него, с които да се преодоляват грешки и възможности за манипулация. Идеи са дали и от инициативния комитет "Гласуване без граници", които агитираха да се гласува с "да" на националното допитване миналия октомври.

До момента подпис под предложенията е положил и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?