РБ: Радев да не се ангажира с никой от сценариите за ЕС

"При управление на БСП България ще бъде това, което е Корнелия Нинова на кон - 1 конска сила"

РБ: Радев да не се ангажира с никой от сценариите за ЕС

Реформаторският блок призова президента Румен Радев да не се ангажира с някой от петте сценария за бъдещето на Европейския съюз след Брекзит и да каже само, че категорично сме против Европа на няколко скорости.

Антони Тренчев от Реформаторския блок каза на пресконференция, че Радев и служебният кабинет нямат легитимността да вземат решение кой от сценариите страната ни да приеме.

От Блока ще предложат в 44-то Народно събрание да бъде създадена отделна комисия, която детайлно да разгледа петте предложения за развитие на ЕС.

Коалиция "Реформаторски блок-Глас народен" е за разполагането на общоевропейски отбранителни сили по цялата южна граница на ЕС, припомниха от обединението. Те имат и предложение всички държави от южната граница да са обединят под някаква форма и да предприемат конкретни действия.

Правителството одобри позиция за срещата на лидерите на ЕС тази седмица точно в този дух. Президентът Румен Радев, който ще представлява страната в Брюксел" ще се обяви срещу концепцията "ЕС на различни скорости", но няма да застава зад нито един от останалите четири сценария, предложени за дебат от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

От Реформаторския блок заявиха още, че са притеснени от заявени външнополитически намерения на левицата и нейния лидер, особено по отношение санкциите срещу Русия, наложени от общността.

При управление на БСП България ще бъде това, което е Корнелия Нинова на кон - 1 конска сила, коментира Антони Тренчев.

Корнелия Нинова пое ангажимент, ако стане премиер, да работи за свалянето на европейските санкции срещу Русия.

Реформаторският блок обяви, че е входирал и питане в представителството на ЕК по редица въпроси и констатации на Нинова.

"ЕС налага санкции на руски олигарси и фирми, които имат пряко отношение към окупацията на Крим, а щетите за България идват от реципрочните санкции, които Русия налага на страната ни", обясни Тренчев.

От Блока разкритикуваха и "бомбастичните" обещания на лидера на БСП.

"Ако бъде изпълнена програмата на социалистите, означава или допълнителен дълг от 15 млрд. лв., или увеличаване на ДОД, ДДС поне с 2-3 на сто", разясни председателят на предизборния щаб на дясната коалиция Найден Зеленогорски.

Според него тези обещания са опасни за финансовата стабилност, икономиката, за българските предприемачи. РБ смята, че устойчивият икономически растеж, запазването на плоския данък с изключение намаляване на ДДС от 20 на 18 на сто, е добро решение за по-високи доходи и стабилна социална политика.

Зеленогорки добави, че, ако ДДС бъде свален на 18 на сто, у хората и бизнеса ще останат около 1 млрд. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?