РБ с "голям напредък", но пак без избран кандидат - президент

РБ с "голям напредък", но пак без избран кандидат - президент

"Постигнахме наистина много голям напредък, така че имаме всички основания за оптимизъм за избор на общ кандидат за президент на Реформаторския блок". Това коментира в сряда следобед лидерът на ДСБ Радан Кънев след края поредния кръг от преговорите в коалицията.

Той обяви, че е настроен оптимистично за издигане на единна кандидатура на Блока, но не отговори кога ще бъде обявена кандидатската двойка.

Шефът на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски (ДБГ) също каза, че е постигнат голям напредък и партиите продължават напред в преговорите, но не даде повече подробности.

Предишният кръг от преговорите се проведе на 26 август, а междувременно имаше оперативни срещи. Оттогава досега в РБ само си степенуват оптимизма. След края на предишната среща Зеленогорски каза, че е "едно ниво по-оптимистично настроен".

РБ избира измежду четирима кандидати: Трайчо Трайков и Гроздан Караджов от Гражданския съвет на РБ; Съби Събев, издигнат от партия БЗНС на Николай Ненчев и професор Велислав Минеков, номиниран от партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ).

За ДСБ фаворити са бившият икономически министър Трайчо Трайков, който в момента е общински съветник в София, както и депутатът от Гражданския съвет на РБ Гроздан Караджов. Преди пет дни лидерът на СДС Божидар Лукарски обяви, че кандидатурата на Минеков е неприемлива за партията му, но ако останалите се съгласят, СДС щели да го подкрепят.

Ген. Съби Събев е единственият кандидат, който е дал съгласие да участва в обща кандидат-президентска двойка ГЕРБ-РБ. Той се обсъжда и като евентуален вицепрезидент в двойката на реформаторите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?