РБ се разцепи: СДС и БЗНС ще играят за кандидата на ГЕРБ във Варна

Дори да направят обща регистрация в ЦИК, реформаторите ще се явяват на места отделно

Снимка: БГНЕС

Три месеца преди местните избори Реформаторският блок (РБ) във Варна очаквано се разцепи. Местната организация на СДС, оглавявана от компрометирания си лидер Янко Станев, ще подкрепи кандидата на ГЕРБ Иван Портних за нов кметски мандат. Решението бе потвърдено във вторник от председателя на СДС Божидар Лукарски.

На пресконференция във Варна той каза, че още една партия от РБ – БЗНС на Николай Ненчев – също ще подкрепи Портних.

Запитан дали ще се коалират с ГЕРБ в морския град или просто ще подкрепят номинацията им, Лукарски отвърна, че това са въпроси доста отдалечени във времето.

"Скандали между СДС и Реформаторския блок няма, ако има разминавания между на ще го кажем вътре в щаба и няма да го коментираме през медиите. Варна няма да има единен кандидат и явно, след като господин Трифонов заяви, че не иска да се ползва от подкрепата на СДС-Варна, ние няма да предлагаме, но такова е решението", каза още Лукарски.

По-рано ДСБ и ДБГ издигнаха за кмет на Варна Чавдар Трифонов и очакването беше останалите партии от РБ да се обединят около тази кандидатура.

Номинираният Чавдар Николов обаче не желае подкрепата на СДС-Варна, както се разбра в понеделник по време на негова съвместна пресконференция с лидера на ДСБ Радан Кънев. Причината е, че въпреки обещанията на СДС, партийният номад Янко Станев не бе отстранен от лидерския пост на местната структура във Варна.

"Вече заявих, че бих работил със СДС, но без настоящия му лидер във Варна – Янко Станев. Не ми е нужна личност, обвързана с покупка на гласове и задкулисни игри, без оглед на морални и политически принципи. Г-н Станев твърде рано заяви намерението си да подкрепи настоящия кмет, както на предходните местни избори работи за издигнатият от ГЕРБ Кирил Йорданов, без да се съобрази с ангажиментите на партията, която представляваше тогава – ДПС", коментира във фейсбук независимият кандидат, подкрепен от ДСБ, Чавдар Трифонов.

Станев бе избран за председател на СДС - Варна през февруари, след което от централата на партията в София се ангажираха до края на април да бъде проведена нова конференция и да бъде избран нов председател. Както съобщи Mediapool, това така и   не се случи   и Янко Станев, преминал през сътрудничество с всички формации – от ДПС, през ГЕРБ и БСП, остана шеф на местната синя структура.

По неофициална информация е твърде вероятно Станев да получи място в листата за общински съветници на СДС и получавайки подкрепа от ГЕРБ, да влезе в местния парламент.

На въпрос дали все пак СДС ще смени Станев, Божидар Лукарски, както обикновено, не даде конкретен отговор. По думите му това трябвало да се случи и вероятно щяло да стане, но партията се забавила и тепърва предстояло решение.

Лукарски не отговори и дали Станев ще бъде в листата за Общинския съвет.

Разцеплението на РБ във Варна бе прогнозирано и очаквано. Още в началото на годината лидерът на ДСБ и съпредседател на блока Радан Кънев предупреди, че ако Станев остане начело на местната структура на СДС, няма как да има сътрудничество с него.

Междувременно Лукарски пък обяви, че той все пак се застъпва за единна регистрация на РБ на местните избори, въпреки че във Варна блокът на практика ще се разцепи и СДС ще играе за друга политическа сила.

По неофициална информация на Mediapool, дори коалицията да направи единна регистрация в ЦИК, за каквато най- силно настоява лидерът на ДБГ Меглена Кунева, това няма да спре отделните партии от блока да играят по места самостоятелно или в различни комбинации помежду си или с други политически сили.

"Ако се случи единна регистрация, тя по-скоро ще бъде формална, за да не се оттегли Найден Зеленогорски от председателското място на щаба", коментираха неофициално депутати. Според тях целта е РБ да остане единен, най-вече в парламента. "На места обаче разногласията ще станат видими", посочиха представители на РБ и уточниха, че това няма как да се избегне.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?