РБ ще предложи да се свалят номерата на колите при превишена скорост

Депутатът от Движение "България на граждните" Димитър Делчев

Регистрационните номера на автомобилите да се свалят при шофиране с превишена скорост. Такова предложение за промени в Закона за движение по пътищата ще внесе Реформаторския блок, съобщи депутатът Димитър Делчев.

Свалянето на предния номер на автомобила ще става при превишаване на скоростта с 50 км/час. Целта е да се подобри събираемостта на глобите. Табелата ще се връща, след като глобата бъде платена, каза Делчев.

Ефективността при събирането на глобите ще се подобри и ако системата на КАТ се свърже с тази на Гранична полиция. По този начин шофьорите, които не живеят в България, а са извършили нарушение на наша територия, няма да могат да напуснат страната с този автомобил, посочи депутатът.

Между юли и септември, когато през България трафикът е най-голям заради премиванащите гастарбайтери, е налице едва 10% събираемостна глобите, сочат данните на МВР. Ако се приложи мярката, тези автомобили няма да могат да излязат от страната без да платят санкцията си. Моделът се прилага успешно в Гърция и Австрия.

Споделяне

Още от България