РБ ще решава за ски концесията в Банско след публична дискусия

РБ ще решава за ски концесията в Банско след публична дискусия

Парламентарната група на Реформаторския блок не е вземала решение относно концесионния договор за ски зоната в Банско, тъй като искаме обстойно да се запознаем с документите и позициите на всички заинтересовани страни. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, който ръководи и парламентарната комисия по регионално развитие.

Той се срещна в петък с природозащитниците Тома Белев, Андрей Ковачев и Александър Дунчев от Глобалния екофонд WWF по повод протестите против актуализацията на концесионния договор на Банско. Ден по-рано стотина екозащитници се събраха в центъра на София, за да изразят недоволството си от взетото политическо решение на Съвет на развитие за внасяне за одобрение в Министерския съвет на проект на промяна на договора със собственика на ски съоръженията в Банско – "Юлен", за ползване на защитени територии от Националния парк "Пирин". Разработеното преди десетина месеца година проектопостановление предвижда вдигане на концесионната такса, плащана за държавата, срещу опростяване на извършените вече от "Юлен" нарушения при стари строежи и картбланш за ново строителство.

На провелия се в сряда Съвет на развитие намерението за разширяването на ски концесията е било одобрено от всички политически сили, само от Реформаторския блок поискали отсрочка до вторник, за да се проучи мнението на всички политически сили в дясната коалиция. За да си състави по-добре мнението, била проведена и петъчната среща.

Нерешителността на Реформаторите идва на фона на обявената през януари миналата година пред медии и парламента декларация, с която коалицията настоя за разваляне на концесионния договор за ски зоната в Банско с фирма "Юлен" и предаване на сигналите за нередности на прокуратурата и другите компетентни органи

Почти година по-късно се оказва, че Блокът се нуждае от дискусия в парламента по темата, за която от пресцентъра на Движение "България за гражданите", което е част от РБ, обявиха, че идната седмица ще се проведе обсъждане в парламента с участието и на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, както и с представители на МРРБ и протестиращите. Целта е изясняване на позициите около ски-зоната в Банско.

"Конструктивно е да стигнем до съгласие по такива основополагащи теми като опазване на околната среда и устойчивото развитие на регионите", посочва в съобщението Зеленогорски. Той напомня, че вече се е срещал по проблемите с кметовете на Банско, Добринище, представители на институциите, неправителствени организации и туристическия бранш в региона.

Участниците в срещата от страна на протестиращите за настояли единствено за прилагане на закона и за актуване на изградените на територията на концесията обекти като държавна собственост, както предвижда законът, както и за включването им в кадастралните карти, с което да се защити интересът на държавата, предоставила концесията. Разисквани с абили още концесионните такси, екологичните параметри, концесионните скици, площта на концесията и възможностите да се стигне до законосъобразно решение по случая с Банско.

Ние нямаме проблеми с туристическия бизнес, но недвижимите имоти не са туризъм. Касае се за вещно-правни отношения и трябва да се спазва законът, подчертали участниците в срещата. Те обявили готовност да продължат разговорите и да участват в предложената от Реформаторите дискусия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?