РБ: Сметната палата да провери как се финансира кампанията на ген. Радев

Инициативният комитет похарчил два пъти повече от събраното, разликата може да идва от чужбина, например, Русия

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и кандидат президентската двойка, издигната от инициативен комитет и подкрепена от БСП ген. Румен Радев и Илияна Йотова

Парламентарната група на Реформаторския блок /РБ/ иска Сметната палата да направи внезапна проверка на начина, по който се финансира кампанията на кандидата за президент на БСП ген.Румен Радев, обяви в петък секретарят на групата Димитър Делчев в парламента.

Искаме службите да проверят цялата кампания на БСП и да кажат има ли финансиране на тази кампания от чужди източници, от чужди държави, например от Русия, добави той.

Справка публичните регистри показала, че Инициативният комитет на ген. Румен Радев е събрал около 260 хиляди лева, а за кампанията му са изхарчени много повече. 517 хиляди са похарчени за 17 медии, а за обиколки из страната – още над 50 хиляди лева.

Очевидно е, че кампанията на БСП се финансира от черна каса, каза Делчев. По думите му не е само една, а са 26 в различни региони. Той обясни, че БСП не може да финансира кампанията, тъй като Радев е издигнат от инициативен комитет. А Изборния кодекс предписва, че политически партии, юридически лица или чуждестранни институции не могат да подпомагат кампанията на инициативни комитети. В РБ смятат обаче, че това „може би“ се случва.

В Блока имали информация, че в 26 от областите активисти на БСП са финансирали местните прояви на двойката Радев-Йотова. Общински съветници, кандидати за съветници и депутати от БСП пък декларирали "счетоводни услуги" в полза на кандидата за президент. В Изборния кодекс обаче пише, че под формата на дарение такава услуга може да бъде предоставяна само граждани, които упражняват тази професия.

Реформаторите питат кой и как финансира кампанията на Радев. Те призовават за внезапни проверки на кампанията - да се провери дали има даване на пари под масата срещу това да се защитават определени интереси на чужди държави. Реформаторите смятат, че данните от публичните регистри са повод за едно по-сериозно разследване, за да се докаже, че в България тези, които нарушават законите получават заслуженото.

Според Вили Лилков кампанията на Радев се финансира частично от Националния осигурителен институт (НОИ), тъй като по думите му Радев е получил над 70 хил. лв за неизползвани отпуски.

Димитър Делчев отбеляза, че от БСП са предложили на реформаторите да подпишат споразумение за честни избори. От РБ винаги сме били за честни избори, но ние не можем да подкрепим инициатива, която се предлага от БСП, защото те нямат моралното право да предлагат чисти и честни избори, поради простата причина, че техните ръце са мръсни, заяви той.

В отговор на обвиненията лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Реформаторите, ако имат данни за нарушения на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев, „да отиват в прокуратурата и да подават сигнали за проверки“. По думите ѝ има Сметна палата, до която от БСП постоянно подавала информация. „Всичките лъжи и манипулации и говорене от реформаторите, нямат нищо общо с действителността“, обяви Нинова. По думите ѝ от касата на БСП не е отишъл нито един партиен лев за ген.Радев, а всичко е лични дарения на депутатите.

Споделяне

Още от Президентски избори

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?