Реактор в украинска АЕЦ спрян заради повреда

Реактор в украинска АЕЦ спрян заради повреда

Един от трите реактора на АЕЦ в град Южноукраинск край Миколаив (Южна Украйна) е спрян след повреда в електроинсталацията, засегнала трансформатора, съобщи украинското Министерство на извънредните ситуации в понеделник. Министерството уверява, че не е открито никакво изтичане на радиация.

Реакторът е изключен от националната електроснабдителна мрежа.

"Повреда в основния трансформатор на реактор номер две е предизвикала прекъсване на кабел с високо напрежение, което е задействало аварийната система на реактора", съобщава ведомството на сайта си в Интернет.

"Реакторът е разтоварен до минимална мощност и изключен от електропреносната система на Украйна. Радиационната обстановка и пожарната опасност в атомната централа са в границите на нормалното", твърди министерството.

Според ИТАР-ТАСС АЕЦ в Южноукраинск е в експлоатация от 80-те години, когато Украйна бе в състава на СССР. Агенцията припомня най-голямата катастрофа в мирната атомна индустрия, станала на 26 април 1986 г. в Чернобилската атомна централа в Съветска Украйна, където един от реакторите експлодира по време на тест за сигурност.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?