Реакции: Благотворителността не е бизнес за лично обогатяване

Реакции: Благотворителността не е бизнес за лично обогатяване

Огромна щета върху дарителството. Така коментират случая "HelpKarma" представители на организации, свързани с благотворителността, разследването на бТВ от петък, което разкри странни финансови практики в платформата за дарения "HelpKarma". Оказа се, че заплатата на техническия директор на фондацията е няколко десетки хиляди лева, а работещите в ИТ отдела получават по около 4000 лв. на месец, като средствата идват от парите за дарения.

Красимира Величкова, Български дарителски форум: Благотворителността не е бизнес

Да развиваш дарителството в България е работа в полза на обществото и тя се върши като:

1. Бориш се за по-добро законодателство.
2. Насърчаваш дарители да даряват и намират правилните и коректните партньори; да реализират смислени инициативи с даренията си в полза на хората.
3. Помагаш на каузи да намират съмишленици.
4. Разказваш историите на дарителите (не на корпулентните), за да вдъхновяваш други....
5. Правиш кампании, за да популяризираш изконния смисъл на дарителството за обществото.
6. Създаваш образователни програми, за да възпитаваш ценностите за отговорност, съпричастност и гражданска активност (което включва и дарителството).

И всичко това в рамките на закона и морала.

Това не е и не може да бъде бизнес за лично обогатяване. Ако е, тогава е подмяна и носи щета за всички - за дарителите, за тези, които разчитат на дарения и за организациите като нас, които от години работят в това поле.

Доц. Евелина Христова, НБУ: Отвори се огромна рана в обществото

Огромна щета, рана в обществото се отвори със случая с "Хелп Карма" и разследването на Мария Цънцарова.

За развитието на благотворителността трябва да се работи много и целенасочено. Бизнесът може да дава за благотворителност и да бъде насърчаван, но благотворителността не може да бъде бизнес!!!

Няма нищо нередно работещите в сферата на благотворителността да получават заплащане за труда си, НО това трябва да е при гарантирана прозрачност на процеса без никакво съмнение за злоупотреба. Един такъв случай може да демотивира хиляди хора да дават и да нанесе огромни щети. Чакам с нетърпение репортажа в следващите дни ...

Споделяне

Още по темата

Още от България