Реакциите за Мавродиев: Борисов влиза в сблъсък с ДПС, трябват още оставки

"Правителството два пъти настъпва една и съща мотика. Така и не научихме урока от провала на КТБ"

Стоян Мавродиев

Новината за отстраняването на главния изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев от премиера Бойко Борисов стана една от най-коментираните теми в социалните медии, измествайки дори коронавируса.

Според част от мненията, основният въпрос остава защо ГЕРБ търпеше скандалното управление на ББР години наред и защо Мавродиев изобщо оглави тази банка през 2017 г. на фона на цялата си доста спорна политическа биография.  Другият важен въпрос е кой ще замести Мавродиев и какви са гаранциите, че съмнителните практики на държавната банка в услуга на избрани бизнесмени, няма да продължат.

Mediapool публикува без редакторска намеса реакциите на коментаторите по темата:

Даниел Смилов: Борисов влиза в сблъсък с лобитата на ДПС

Уволнението на Мавродиев и останалите директори на ББР беше крайно наложително. То е и първият случай, в който Борисов влиза в открит сблъсък с лобитата на ДПС в правителството и извън него от 2013 г. насам.

Според директора на ББР заемът от 75 млн. е отпуснат на колекторска фирма, която е трябвало да изкупи с тези пари лоши кредити на две български банки. Т.е. държавата подкрепя финансово тези банки, но без да получи в замяна никакъв дял или контрол върху тях. Държавата изглежда получава като залог единствено самата колекторска фирма - т.е. лошите кредити и неизвестно какви други обезпечения. И това срещу десетки милиони.

В началото на годината Борисов започна странен, нелеп разговор за отлагане на кандидатстването ни за чакалнята на еврозоната. Мнозина подозираха, че зад това отлагане стоят мераците на определени групировки да не допуснат допълнителен контрол върху банките, с които работят. Сегашната ситуация само засилва тези подозрения.

Но има моменти, в които наглостта прелива и става толкова явна, че политик с чувство за самосъхранение не може да не реагира. Каквото и да е обяснението, трябват ясни отговори на много въпроси, защото нещата изглеждат зле (по думите на Дончев).

Радан Кънев: Оставки трябва да подадат и Горанов, и Караниколов

Отстраняването на борда на ББР е добра стъпка към възстановяването на доверието в обществото.

Но остават много важни въпроси:

1) Какво става със 75-те милиона? Къде са парите?

2) Как така Караниколов и Горанов не са знаели за 75 милиона кредит? Кой упражнява контрол от името на принципала - българските данъкоплатци?

3) Ако така се харчат парите на държавната банка (а те се харчат и по-зле...), как да дадем 700 милиона от бюджета там? Какви са гаранциите срещу кражби по време на криза и епидемия?

4) Кога най-сетне държавните органи, и особено прокуратурата, ще тръгнат по следите на парите от КТБ? Защото връзката между тези 75 милиона и рефинансираните лоши кредити на КТБ е доста ясна ...

Тези отговори, като минимум, ще върнат, поне частично, доверието. И неизбежната оставка на Горанов и Караниколов.

Георги Кадиев: Да се провери има ли политически обвързани кредити от ББР

Мавродиев беше политическо назначение, и резултатът го виждаме.

Кредит за 75 млн.лв. на фирма без история, без обезпечения, с 2000 лв. оборот за миналата година, е повече от скандален. Особено в момент като този.

Най-вероятно единствено обезпечение са самите изкупени лоши кредити от Пощенска банка и Общинска банка, и ако нещата тръгнат зле, ББР може да се окаже собственик на огромен портфейл чужди лоши кредити.

Трябва да се направи одит на банката, да се видят обезпеченията по кредитите, да се установи колко са просрочените кредити, кои са получателите на най-големите такива и има ли "политически" обвързани кредити, както се твърди в медиите.

Хубавото е, че в ББР няма депозити на граждани. Няма да видим опашките, които видяхме пред КТБ.

Лошото е, че има отпуснати кредити за 4 милиарда лева, които всъщност са пари на данъкоплатците. И ако нещо не е наред с тези кредити, ще платим всички ние.

Правителството два пъти настъпва една и съща мотика. Така и не научихме урока от провала на КТБ.

Гражданин във Фейсбук: Освободи се консулско място, и, хоп, кандидат за него

Вчера хванаха консула в Хага в събиране на неправомерни такси, днес уволниха шефа на ББР. Не че вярвам във връзката между 5G и коронавируса, ама тъкмо се освобождава консулско място и хоп, кандидат за него.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес