Реал (Мадрид) остава начело във "Футболната лига на парите“

Британски тимове формират половината от приходите на 20-те най-богати отбора

С генерирани приходи от 755 млн. евро във футболния сезон 2014/2015 испанският гранд Реал (Мадрид) за единадесета година оглавява 19-ото издание на класацията "Футболна лига на парите“ на консултантската фирма "Делойт". Британският Манчестър Юнайтед отстъпва второ място на Барселона, който бележи силен ръст на приходите си от мачове, права на излъчване и търговска дейност, а германският Байерн (Мюнхен) слиза на пета позиция, което е най-ниската заемана от клуба от сезон 2006/07.

Сборният приход на 20-те клуба начело на класацията е нараснал с 8% през миналия сезон и достига 6.6 млрд евро, което е нов рекорд. Девет от двайсетте клуба на Английската Висша лига са в Топ 20, с общи приходи от 3 млрд евро.

"За първи път челните три клуба в класацията преминават границата от 500 млн. евро", посочи Дан Джоунс, съдружник в Спортната Бизнес група на "Делойт".

Манчестър Юнайтед, въпреки слизането на трето място, все още е клубът с най-високи приходи от Висшата Лига – 519.5 млн. евро. Челси слезе до осмо място, отстъпвайки седмата позиция на Арсенал. Манчестър Сити и Ливърпул са другите два клуба от Английската Висша Лига в топ 10, запазвайки миналогодишните си позиции на съответно шесто и девето място.

"Фактът, че Манчестър Юнайтед остава в топ 3 на класацията демонстрира стабилната основа на бизнес модела на клуба. Завръщането в Шампионската лига, както и началото на няколко значими търговски партньорства, могат само да подобрят бизнеса през сезон 2015/16. Като имаме това предвид, няма да е учудващо да видим Юнайтед да оглави Лигата на Футболните пари през следващата година за първи път от 12 години, с прогнозни пригоди около 650 млн. евро", посочи Тим Бридж, старши мениджър в "Делойт".

Сред европейските футболни гиганти има разместване и Байерн (Мюнхен) слиза от трета до пета позиция, като германските шампиони са надскочени от Пари Сен-Жермен, който е единственият френски тим в Топ 20 с приходи от 480.8 млн. евро.

Въпреки успешната кампания на Ювентус в Шампионската лига, и скока на Рома от 24-то на 16-то място, сезонът беше разочароващ за италианските отбори от гледна точка на приходите. Интер и Милан слязоха с две места надолу през изминалата година, като Интер за първи път се доближи до отпадане от Топ 20 по приходи.

"2014/15 беше още една година с ръст за "Големите пет“ европейски лиги. В същото време обаче, видяхме и забавяне на ръста на приходите на големите пет клуба, със само 4% на годишна база, в сравнение с 11% от предходното издание. Може и да е трудно за новите клубове скоро да влязат в Топ 10, като се има предвид разликата от 43.3 млн. евро между 10-то и 11-то място“, допълва Джоунс

Десетпроцентното стабилизиране на курса на паунда спрямо еврото помогна на английските клубове. Рекорден брой от 9 клуба от Английската лига са класирани в Топ 20 тази година, с един повече от миналогодишното издание. Уест Хам Юнайтед отново се завърнаха в класацията на генериращ приходи елит, след успешното им класиране за първи път през 2005/06, с приходи от 160.9 млн. евро.

Споделяне

Още от Спорт