Реално работещите научни институции ще получат повече пари от бюджета

Реално работещите научни институции ще получат повече пари от бюджета

Финансирането на научните институции в страната ще зависи от дейността и продукцията на университетите и академиите. Финансирането ще бъде диференцирано така, че звената, в които наистина се правят изследвания да получават повече, включително и за обучение на докторанти.

Това е един от начините за увеличаване на средствата на научните институции, обяснен от министъра на образованието Красимир Вълчев. Според него така звена като Българската академия на науките (БАН) ще могат да получат допълнително държавно финансиране.

От седмица учените от академията протестират срещу гласуваната от парламента държавна субсидия за догодина в размер на 83 млн. лева. Освен повече пари от бюджета, те искат и увеличаване на докторантските стипендии, които е предвидено да нараснат с 50 лева от 2018 г. и да достигнат 500 лева. Въпреки това те ще останат под минималната заплата за страната, която от 1 януари догодина ще е 510 лева.

От думите на Вълчев стана ясно, че средствата за докторантите няма да бъдат увеличени с по-голям размер от предвидения. Работело се обаче по диференциране на финансирането за университетите и БАН за тези млади учени. Идеята била звената, които имат сериозна научна дейност, да получат повече пари, с които да увеличат заплащането на младите учени. "Някои институции без сериозна научна дейност, сега получават повече пари за докторанти за сметка на тези, които наистина развиват такава", коментира Вълчев.

Този принцип на финансиране трябва да се прилага още през следващата година. От думите на Вълчев стана ясно, че средствата за допълнително възнаграждение на докторантите трябва да дойдат от гласуваните от депутатите около 80 млн. лева допълнително за наука за 2018 г.

Част от тези средства ще се разпределят и на базата на оценка на качеството на научната дейност. Тя щяла да се основава на обема на научната продукция и да се прави всяка година. Освен това министерството планира на всеки пет години да възлага и външна оценка на научната инфраструктура в страната, която също да се използва при разпределянето на парите за наука от бюджета.

Вълчев обяви още, че през следващата година ще бъдат създадени и няколко научни програми, които ще се финансират от бюджета на образователното министерство. Средствата по тях ще са целеви и ще се дават за проекти в определени, но неясни към момента, области и ще са по-скоро за приложни изследвания, отколкото за фундаментални. "Целта е държавното финансиране да е по-ефективно", обясни министърът. Той припомни, че към момента има две такива програми. Едната е за ядрени изследвания, а другата за научните проекти на Антарктида. "Със сигурност ще има и програма за млади учени и постдокторанти", каза Вълчев.

Според него допълнителните средства за наука трябва да бъдат разпределени до март- април догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от България