Реалното саниране с европари тръгва от март догодина

Реалното саниране с европари тръгва от март догодина

Всички документи, необходими за кандидатстване по програма “Регионално развитие” за саниране с европейски пари, ще бъдат публикувани на сайта на ведомството и на сайтовете на общините до края на тази седмица. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков на пресконференция, на която бяха представени възможностите за кредитиране на собствениците по линия на Фонда за жилищно обновяване.

Гражданите трябва да осигурят между 30% и 50% от финансирането, останалата част от сумата за ремонта е помощ от ЕС и национално съфинансиране. Мярката разполага с 50 млн. лева, още 14 млн. лева са достъпни под формата на нисколихвени заеми от Фонда за жилищно обновяване, управляван от Корпоративна търговска банка (КТБ). Сумата ще стигне за обновяването на 180-200 сгради или 6000 апартамента.

 

Нанков обясни, че вече има заявен интерес от повече от десет сдружения на собствениците. Той каза още, че всички процедури по кандидатстването пред управляващия орган, конструктивното и енергийно обследване, получаването на разрешение за строеж и провеждането на обществени поръчки за самите строителни работи по всяка сграда ще отнемат около 5-6 месеца.

 

Реално строителните работи по първите сгради, които кандидатстват за саниране по програмата, ще могат да започнат догодина.

 

Фондът за жилищно обновяване ще предоставя нисколихвени дългосрочни колективни и индивидуални кредити за срок до 10 години. Максималният размер на лихвата по заема е основният лихвен процент (ОЛП) + 6.5 процента. Основният лихвен процент, определен от БНБ е 0.14%. Заемите ще са с шестмесечен гратисен период и за лихвата, и за главницата.

 

Банковата гаранция, която ще се издава в случай, че заемът ще се тегли от друга банка, ще е с комисионна от 0.8 процента от сумата, която покрива на годишна база. Срокът за одобрение на заема е 15 дни.

 

Очаква се при индивидуален кредит от пет хиляди лева за седем години месечните вноски да са 79 лева.

 

Лихвата по заема може да намалее до 4.5 процента плюс ОЛП за целия период на договора при наличие на доверителна сметка или ако периодичните доходи на заемоползвателите са насочени в сметка на управляващата фонда банка (КТБ – бел. ред.), посочи Деница Николова.

 

В процеса по обновление на сградите на етажните собствености ще помагат т.нар. проектни мениджъри – компании и обединения, избрани след търг от държавата, чието заплащане е за сметка на парите по програмата. Все още няма избрани проектни мениджъри за Североизточния и Северозападния регион на България. До окончателното им избиране служебни координатори временно ще приемат заявления от сдруженията на собствениците от тези части на страната., каза Нанков.

 

Той обясни, че в момента тече подготовката и съгласуването на новите обществени поръчки. Очаква се проектните мениджъри за регионите на България, където нямаше кандидати при провеждането на първата обществена поръчка, да бъдат избрани до три месеца.

 

В същия срок вероятно ще бъдат назначени и фирмите, които ще правят конструктивно обследване на сградите в регионите, за които нямаше кандидати по съответната обществена поръчка, допълни Нанков.

 

КТБ е изготвила методология, по която да оцени кредитоспособността на етажната собственост и домакинствата в нея, обясни директорът на отдел “Продуктово развитие и методология“ в Корпоративна търговска банка Севда Страхилова.

 

Връщането на кредита се организира от самото сдружение като има два варианта – или всяко домакинство, което ползва заем по фонда за жилищно обновяване, самостоятелно да превежда месечните си вноски, или домакинствата да събират всички вноски и те да се превеждат от името на сдружението на собствениците.

 

Представителите на Корпоративна търговска банка уточниха, че при одобрение при подписване на договора за кредит няма да бъдат удържани комисиони и начислявани такси за неговото управление.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?