Реанимира се закритото сметище в Долни Богров заради боклука на София

До три години 370 дка с отпадъци трябва да се превърнат в крайградски парк

Реанимира се закритото сметище в Долни Богров заради боклука на София

Сметището в Долни Богров едновременно ще поема боклука на София и ще се затваря, но до три години 370-те декара с отпадъци трябва да се превърнат в крайградски парк. Това стана ясно, след като зам.-кметът по екология Мария Бояджийска представи пред екокомисията на Столичния общински съвет инвестиционния проект за 36 млн. лв.

Средствата идват от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което е на подчинение на Министерството на околната среда. Преди дни държавното предприятие получи одобрение да използва 90 млн. лв. европейски средства за закриване на стари депа в общините.

 

Депото в Долни Богров цъкаща екобомба

 

Депото в Долни Богров е нерегламентирано сметище – бивша кариера за инертни материали. В нея до 1997 г. са се изхвърляли отпадъците на столичани, като общият им натрупан обем е над 240 000 тона.

 

Зам.-кметът Мария Бояджийска обрисува сметището с площ от 370 дка като цъкаща екологична бомба, която може да избухне всеки момент. Депото няма изградена система за отвеждане на отпадните води, отделения за биогаз и т.н. На места вълните от боклук достигат от 2 до 15 метера. През годините вятърът е разнасял сметта по околните терени. Наводнението от 2005 г. пък е скъсало дига на река Лесновска, която е заляла сметището, а приливната вълна отнесла боклуците по течението на реката.

 

Всичко това води риск не само на отделяне на вредни емисии в околната среда, но и до запалване на отделящия се биогаз, заяви Бояджиева.

 

Рекултивация с нов боклук за над 36 млн. лв.

 

Рекултивацията на терена ще бъде извършена в срок от три години срещу 36 млн. лв. В момента тече техническата рекултивация на обекта, като от ПУДООС са отпуснали 11 млн. лв. за този етап.

 

За целта се прави специална изолация на дъното на замърсения терен. Ще бъде направена и мрежа за улавяне на инфилтратите и отделения за биогаз. Натрупаният боклук ще се обработи. Отделно ще се изгради и “каменна броня”, която да защити езерото в Челопечене от боклуците. В момента то е замърсено от отмиването на отпадъка при обилни валежи.

 

Инвестиционният проект се изпълнява от обединение “Закриване на депо Долни Богров”. В него влизат "Строително-Предприемачески Холдинг", френската "Морис Тео" и "Водстрой – Пловдив". Договорът за близо 36.3 млн. лв. с тях е сключен през май 2012 г.

 

По време на техническата рекултивация на сметището свободният обем ще бъде запълнен със сепарираните отпадъци на столичани от Суходол, Филиповци и Требич.

 

Столична община вече е поискала комплексно разрешително за това от Министерството на околната среда и водите и се надява до януари да го получи, обясни Лорита Радева, председател на екологичната комисия в СОС.

 

Идеята е закриващото се сметище в Долни Богров да поеме софийския боклук до построяването на завода, като очакванията на общината са това да се случи до три години.

 

Чисто технически това е допустимо, защото при рекултивацията на терена със стария боклук се изземат обеми смет, за да се на прави изолацията. След това те се връщат, но заради обработката на площите е възможно да се получат дупки, които трябва отново да бъдат запълнени. Въпросният пълнеж ще е пресният боклук. Притесненията на живеещите в района са нерегламентираното сметище да не се превърне в по-голяма екобомба.

 

Столична община обещава лесопарк

 

Столична община обаче обещава след три години върху терена да има лесопарк с 80 000 дървета, а грозната гледка и неприятната миризма да останат в миналото. Освен това три години след изграждането на парка компанията ще има задължение ежегодно да подменя 16 000 дървета, посочи Лорита Радева.

 

След приключване на цялостния проект по затваряне на сметището в Долни Богров, Столична община не трябва да допусне през следващите 30 години мястото да бъде замърсено отново с боклук.  

Споделяне

Още по темата

Още от България