Ребрандираната "Водстрой 98" започва ремонта на трамвай №5 през април

Около година трамваят няма да се движи между Съдебната палата и "Бъкстон"

Ребрандираната "Водстрой 98" започва ремонта на трамвай №5 през април

Трамвай №5, който се движи по едно от най-натоварените трасета в София – бул. "Цар Борис ІІІ", спира на 10 април.

За около година между Съдебната палата и трамвайно ухо "Бъкстон" ще се движат автобуси. Временните спирки вече са направени, видя репортер на Mediapool.

Причината е започващият основен ремонт на трасето. Обществената поръчка беше спечелена от дружеството ВДХ - новото име на "Водстрой 98". Компанията се свързваше с депутата от ДПС Делян Пеевски, според признанията на премиера Бойко Борисов. След като той обяви това, фирмата беше купена от бившия пътен шеф Велико Желев. Той е собственик на още една голяма строителна компания "Хидрострой". Именно работници на "Хидрострой" направиха и временните спирки, на които ще спира автобус №5, докато тече ремонтът.

Две години без най-натоварения трамвай

Реконструкцията на трамвайното трасе от 16 километра е разделена на два етапа. В първия, който е по-тежък, трябва да бъде ремонтиран участъкът от Съдебната палата до ж.к."Бъкстон". Във втория етап ремонтът ще продължи до обръщалото в кв. "Княжево".

Целият ремонт трябва да приключи за две години, като всеки един от етапите трябва да бъде изпълнен за година.

Така през 2022 г. зоната от Съдебната палата до Руски паметник трябва да се превърне в парк - със затревени релси, пешеходни пространства, велоалея, малки площадчета, детски площадки и места за отдих, съгласно одобрения проект. 

Общо за двата участъка ще бъдат подменени релсовият път, контактната мрежа, уличното осветление, телекомуникациите, ВиК-мрежата.Заложено е и изграждане на поливна система за зелените релси.

Обещанията на Столична община са след реконструкцията по обновената линия да се движат нови безшумни трамваи, каквито сега минават по бул."България".

Поръчка за над 40.5 млн. лв. от втори опит

ВДХ спечели поръчката за ремонта на трамвайното трасе с цена от 40.5 млн. лева без ДДС, каквато беше и прогнозната стойност. Общо шестима бяха кандидатите, като до отварянето на цените бяха допуснати четирима. 

Най-ниска цена от близо 39.9 млн. лв. предложи "Трейс груп холд", но компанията получи ниска оценка за техническото си предложение и по тази причина остана на трета позиция в крайното класиране.

Ценовите оферти на другите двама кандидати "ПСТ Груп" и "Щрабаг" бяха по-високи от прогнозната стойност.  

Това е втората обществена поръчка за ремонта на трамвайното трасе. Първата беше спечелена от "Джи Пи Груп" през 2018 т. Компанията обаче сама се отказа от подписването на договор, след като беше замесена в скандал с усвояването на еврофондовете и премиерът Бойко Борисов нареди да бъде извадена от проекти с европейско финансиране. 

Финансирането на трамвайното трасе е от оперативната програма "Региони в растеж". Той е част от по-мащабен проект за интегриран градски транспорт в София за 125 млн. лв..Сумата включва освен ремонта на трасето на трамвай №5 и закупуването с 44.8 млн. лв. на 13 нови трамвайни мотриси, които да обслужват линията, и надграждане на интелигентната система за управление на трафика.

Споделяне

Още от Бизнес